Франсис Макдорманд озвучава Бог в сериала ”Добри поличби”

22 юли 2018 | 11:19 Дачев
Англо-американският минисериал "Добри поличби" ("Good Omens") на BBC2, който ще бъде разпространяван и от копродуцента Amazon Studios, бе представен вчера на форума Comic-Con в Сан Диего от английския писател Нийл Гейман. Той е съавтор с Тери Пратчет на едноименния фантастичен роман от 1990 г. с пълно заглавие "Добри поличби: Правите и акуратни предсказания на Агнес Нътър, Вещица".

Гейман е създател и сценарист, както и един от изпълнителните продуценти на поредицата в 6 части в жанра фентъзи комедия, режисирана от британеца Дъглас Маккинън (шотландските награди "БАФТА" за "Шерлок" 2010 г.). В каста откриваме имената на Дерек Джакоби, Майкъл Шийн, Дейвид Тенънт, Марк Гейтис и др., както и на българите Георг Николов и Диляна Буклиева, но съобщената от Гейман новина е, че Франсис Макдорманд, звездата от "Три билборда извън града", ще присъства с гласа на самия Бог. Тя е и разказвачът зад кадър.

61-годишната американска актриса присъства на кино-телевизионния панаир също задочно - общуваше с аудиторията в залата чрез озвучителната система. Преди посетителите да видят няколко кадъра от сериала, гласът й из-зад кулисите на сцената каза, че това не бива да се прави и че "с Бог не се спори". Когато видеото свърши, тя продължи: "Вие заслужихте мястото си в рая. Моите хора ще се свържат с вашите!"

В сериала Макдорманд няма да замести Джакоби, който е в ролята на Метатрон - гласа божий. В романа си Пратчет и Гейман специално отбелязват, че ангелът олицетворява този глас, но не е самият той per se, а по-скоро е нещо като президентски прес-секретар.

Гейман съобщи, че ролята си Макдорманд е получила съвсем случайно - тя му е писала с молба да му гостува в Шотландия. На събитието от Amazon представиха и кадри от снимките на сериала, а Тенънт, Шийн и американецът Джон Хам (в ролята на архангел Гавриил) разказаха за работата си над проекта. В туитър Гейман публикува и първия постер на сериала.

В центъра на сюжета на книгата са ангелът Азирафел (Майкъл Шийн) и демонът Кроули (Дейвид Тенънт), които обединяват силите си, за да предотвратят края на света, след като през вековете са свикнали с живота на Земята.

Разпространението на сериала засега е предвидено само за абонатите на услугата "Amazon Prime Video" през 2019 година.


ИЗБРАНО