Червеното тефтерче на Вапцаров - за първи път в тв ефир

19 юли 2018 | 10:46 Дачев
Предаването „Фамилно“ по Bulgaria ON AIR тази събота от 10:30 часа посвещава първата си част на 76-ата годишнина от разстрела (23.07.1942 г.) на емблематичния български поет
 
Специални гости на водещата Деляна Маринова-Джуджи ще бъдат историкът и литературовед Катя Зографова и Бойко Младенов, организатор на Вапцаровите дни в Годеч тази година.
 
Малко известен факт е, че след Соболевата акция Вапцаров е бил интерниран за 3-4 месеца именно в Годеч, където е бил под полицейски надзор. За първи път в телевизионния ефир ще бъде показано и емблематичното „червено тефтерче“ или т.нар „червен бележник със спирала“ на поета. Това е неговият предпоследен бележник, който съдържа стихотворения, сметки и чертежи на машини. В него най-накрая е написано стихотворението „Война“, познато и като „Врабчова сговорна дружина“. 
 
„Това стихотворение е с два кода – единият контекст е детският, за врабчето Сивушко и лакомата стара врана, а другият е посланието към възрастните, в контекста на Втората световна война. Това доказва какъв изключителен поет е Вапцаров“, пояснява Зографова.

* * * * * * *

В неделното издание на предаването по същото време (от 10:30 ч.), певицата Нели Рангелова ще разкаже за мечтата си да пее с Арита Франклин и за 40-те си години на сцена
 
„Много песни съм изпяла, но още не съм изпяла тази песен, която чакам цял живот“ - признава Нели Рангелова. През октомври 2018 г. изпълнителката ще направи голям юбилеен концерт под наслов „40 години на сцена, споделени с приятели“.
 
„Тези 40 г.  минаха за мен като един миг. Когато разглеждам понякога стари снимки, сякаш те не се отнасят за мен, сякаш е друг човек“, разказва Нели.
 
Певицата с десетки хитове и хиляди фенове споделя, че все още не е реализирала две от мечтите си - да пее с Арита Франклин и да направи поне едни запис в някое студио в чужбина. „Музиката за мен е онова нещо, което мога да предам на хората и да направя така, че да се чувстват щастливи. Съответно, получавайки тяхната любов, аз също се чувствам щастлива“, обясни изпълнителката.



ИЗБРАНО