Лятно кино на БНТ за седми път

9 юли 2018 | 13:56 Дачев
Български филми в 24 населени места 
 
На 19 юли 2018 стартира седмият пореден сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1ׅ“.
Тазгодишното издание на националната кампания за възстановяване на летните кина в България ще бъде открито с филма „Посоки“ от 2017 г. на режисьора Стефан Командарев.
 
По традиция, откриващата прожекция ще се състои на Лятната естрада в Борисовата градина в София от 21:00 часа, като кинолюбителите ще имат и възможността да се срещнат с екипа на продукцията. 
 
Закриващата отново е в София - на 8 септември с прожекция на „Възвишение“ (2017 г.) на Виктор Божинов. 
 
* * * * * * *
 
Програмата на новия сезон на инициативата включва едни от най-нашумелите съвременни български филми, сред които „Слава“ (2016), „Врагове“ (2017), „Жажда“ (2015), „Урок“ (2014), „8 минути и 19 секунди“ (2018), както и късометражни продукции от известни европейски режисьори. 

Вижте пълната програма (предварителна).
 
Те ще бъдат прожектирани безплатно в 24 населени места в страната. Освен в столицата, кампанията на БНТ ще гостува и в градовете Самоков, Панагюрище, Пирдоп, Копривщица, Пловдив, Раковски, Ямбол, Стара Загора, Котел, Стражица, Дряново, Априлци, Русе, Исперих, Девня, Варна, Бяла, Бургас, Царево, Созопол, и селата Орешак (Троянско), и Лозенец (Бургаско).
 
Специално за зрителите на БНТ, атмосферата от гостуванията на пътуващото кино из страната ще предават в своите телевизионни репортажи журналистите Анна Ангелова, Елица Кънчева и Драгомир Драганов
 
* * * * * * *
 
Емоционално ще бъде завръщането на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ тази година в лятното кино на Карлово – първото възстановено кино в историята на кампанията.
 
Освен в Карлово, вече са възстановени още 16 кинотеатра на открито в градовете Елена, Бяла, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна, Шумен, Българово и в селата Черни Осъм и Орешак (Троянско).
 
За изминалите шест години „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ е гледано от 100 000 души под открито небе - 168 безплатни прожекции.
57 български заглавия от игралното, документалното, късометражното и анимационно кино срещнаха нови почитатели, а малките читатели разменяха детски книжки в Пътуващата детска библиотека на кампанията из цялата страна.
 
По-подробна информация за градовете и филмовите прожекции можете да следите във фейсбук.


ИЗБРАНО