Панагюрското съкровище във ”Фамилно” на 7 юли

4 юли 2018 | 12:18 Дачев
Ексклузивен запис с един от откривателите на Панагюрското съкровище - Павел Дейков
 
„Фамилно“ на 7 юли, събота от 10:30 часа по Bulgaria ON AIR
 
Как е открито Панагюрското съкровище и защо потомците му твърдят, че държавата го е иззела незаконно от откривателите му братя Дейкови - на тези и още въпроси ще отговори един от наследниците на фамилията Павел Цветанков в интервю за предаването.
Разговорът с потомъка на братята, намерили златните реликви, може да бъде гледан тази събота сутрин.
 
Историята:
През 1949 година братята Дейкови се натъкнали на ценните съдове, докато копаели  глина за тухли. „Държавата е иззела съкровището незаконно! Доказателство за това е, че навремето, по време на представяния на експозицията в чужбина, Людмила Живкова разказвала, че съкровището е открито от археолози, като това изопачава истината“ - твърди Цветанков в ефира на „Фамилно“.
 
По думите му, Министерството на културата не е издавала разрешително на нито една фирма да прави копия на Панагюрското съкровище. В същото време бившият президент на Бразилия – Дилма Русев получи копие именно от тези златни реликви преди няколко години по време на посещението си в България през 2011 г. 
 
Зрителите ще могат да чуят автентичен запис на покойния Павел Дейков (роден на 10.03.1906 г.), най-големия брат от тримата откриватели, в който той разказва как е намерено златото. 
 
Съкровището, което датира от края на IV и началото на III век преди новата ера, се състои от 9 съда – седем ритона, амфора-ритон и фиала.


ИЗБРАНО