23-годишен кулинар приготвя глазиран мозък със спанак и гъби

4 юли 2018 | 10:20 Дачев
В поредицата „Гладиатори в кухнята“ на токшоуто „Преди обед“ по bTV - на 6 юли, петък
 
Един от най-младите кулинари в MasterChef бе Николай Попов, на 23 години от Бургас, заминал за Италия с майка си на 7-годишна възраст, Следвал е кинематография, професионалист е в stunt biking ("каскадьорски" мотоциклетизъм), рисува и татуира, но голямата му любов е готвенето.
 
Той ще представи пред зрителите една предизвикателна рецепта: гурме телешки мозък със спанак и гъби. 
 
* * * * * * * *
 
В днешното издание на „Гладиатори в кухнята“ пък, 32-годишният победител Станислав Райчев - още един бургазлия, пожарникар - прави свински котлети със сладък ориз и карамелизирани плодове, използвайки достъпни продукти - той сподели пред репортера на „Преди обед“ Венета Георгиева, че в кухнята на MasterChef състезателите използват скъпи продукти, но е убеден, че и с по-достъпните могат да се приготвят фантастични чинии.
 
Райчев използва свинско, чоризо, лук, тиква, морков, ябълка, бадеми, сушени сливи, жасминов ориз, зехтин, захър, балсамико, масло, сметана и мед, които ще превърне в красиво, питателно и модерно ястие.
 
Първа стъпка ще бъде обработката на тиквата, която ще нареже на кубчета, ще овкуси със сол и зехтин и ще сложи да се пече. Друга част ще нареже и ще свари със сол, пипер и звезден анасон. Оризът ще сложи да се вари на бавен огън. Станислав ще запече бадемите на сух тиган, ще нареже червен лук, морков и чоризо на ситно, които ще запържи в зехтин. Към вече омекналите зеленчуци ще прибави сварения ориз, нарязани на ситно ябълка, сушени сини сливи и ще овкуси със сол. Месото ще подправи със сол и черен пипер и ще запържи със зехтин. След това ще го глазира с масло, чесън и мащерка. Като следваща стъпка ще карамелизира сливите, ябълката и бадемите в захар, мед и сметана и ще пасира сварената тиква. Станислав ще аранжира ястието, като постави ориза в ринг, придаде височина чрез разположението на котлетите, добави запечени парчета тиква, пюре от тиква и карамелизирани плодове. 

Благодарение на вродената си смелост, подкрепата на колегите от пожарната в Бургас и своето семейство, телефонът на Станислав прегрява от позитивни пожелания и поръчки за авторски деликатеси. За 4-годишния си син прави основно месо и риба, като го включва във всички процеси и се съобразява с неговите предпочитания. За плановете си шампионът сподели, че със сигурност ще продължи да се занимава с кулинария, ще инвестира в обучението си, а след това ще влезе и в „меката на готварството“ – академията Le Cordon Bleu в Лондон.
 
* * * * * * *
 
Като първа стъпка, Николай Попов в петък сутрин ще нареже на кубчета батат (сладък картоф) и ще го свари, за да го превърне в гладко и пухкаво пюре с мляко и масло. След това ще пошира мозъка на 90 градуса в прясно мляко с билки за 7-8 минути. Докато запича бадеми във фурната, той ще нареже моркови, броколи и праз, които ще свари за няколко минути, а след това и ще глазира. Гъбите ще запържи и след това ще овкуси с масло и мащерка на тиган.
 
Николай ще сложи спанака за минута във вряла вода и ще го сотира със зехтин и нарязан лук. Ще приготви винен сос, като кипне течността, за да изври алкохолът, а след това ще уплътни с масло. Като последна стъпка ще глазира поширания мозък в масло. Чинията ще аранжира с прах от печените бадеми и ще гарнира с винената редукция.  
 
Николай Попов е много щастлив, че неговите колеги и конкуренти са оценили качествата му в кухнята. След шоуто те организират заедно демонстрационни събития и поддържат близък контакт помежду си. 
 
Следвайки модела на италианските готвачи, Николай винаги се старае да извади най-доброто и от най-обикновения продукт, без да го претрупва с подправки. След края на кулинарното шоу на 29 май, той готви почти всеки ден в професионалната кухня на един от най-добрите ресторанти в страната. Не е загърбил и мечтата си да има собствено място, но отчита факта, че му е необходим повече опит,  за да може да управлява всички процеси така, че да предлага не само отлични продукти, но и услуги. 
 
Според него е по-лесно този план да се осъществи в родината ни, отколкото в Италия, въпреки че изпитва носталгия към страната, в която е израснал.  
 


ИЗБРАНО