„Спомени от Карабах” на Иван Георгиев в неделя

29 юни 2018 | 15:14 Дачев
За конфликтите в кавказкия регион - в bTV Репортерите
 
Един от най-подготвените български журналисти по темите на Близкия изток и югозападна Азия, Иван Георгиев, ще покаже на зрителите обективна и задълбочена картина от другата страна на Черно море - чрез филма си „Спомени от Карабах”.
 
„Планинската черна градина”, както е в буквален превод името Нагорни Карабах, е сцена на вековен конфликт между арменци и азери. Съвременният му етап започва в края на 80-те години на миналия век, когато доминиращото арменско население обявява независимост. Разпадът на Съветския съюз ускорява процесите на разделение, а последвалата войната потресе света със своята бруталност. 
Конфликтът се изостри за пореден път през 2016-а година. Тогава екип на bTV достигна фронтовата линия в непризнатата република, а във филма си „Черната градина на Изтока” Десислава Ризова и Евгени Генов показаха арменската страна на войната.
 
Тази неделя след новините, Иван Георгиев връща отново зрителите на bTV в това окървавено парче земя, за да разкаже историята на един от най-ожесточените военни конфликти след Втората световна война, през очите на азербайджанското население в региона.
Освен спомените на оцелелите и видимите последствия от войната, тази серия на bTV Репортерите ще отведе зрителите и до огневата линия, която разделя две все още воюващи армии. Зрителите ще чуят и разказите на мъжете, които защитават родината си с оръжие в ръка.
 
И още - какво е да живееш и да отглеждаш децата си на метри от окопите? В колко човешки живот се измерва стойността на земята и може ли да бъде сложен край на тази вековна вражда? 
Оператор е Борис Пинтев, продуцент е Гена Трайкова.


ИЗБРАНО