Нова балканска кулинарна поредица по 24kitchen в петък

28 юни 2018 | 18:12 Дачев
Утре - на 29 юни 2018 г. (петък) от 13:00 ч. 24KITCHEN ще излъчи премиерния епизод на новото локално предаване „Грил тур с Примож“.

Поредицата е дублирана на български език.
 
Водещият, Примож Долничар, е познат на зрителите на кулинарния канал с предаването „От градината на масата: Най-доброто от Словения“, в което пътешества из родната си страна със своята преносима кухня, за да представи красотата и кулинарните особености на различни региони на страната. 
Тази пролет той зарадва почитателите си и с поредицата „В кухнята с Примож“, която се различава от предходните му телевизионни изяви по 24KITCHEN с това, че е заснета в кулинарното му студио и на фокус - освен пролетните продукти - са и специфичните техники на готвене. 
 
В новата продукция „Грил тур с Примож“ той отново ще пътешества. Този път опитният кулинар ще ни отведе на грил обиколка из Балканите, като посети Словения, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина.
На всяко място Примож ще се срещне с интересни местни готвачи и заедно с тях ще приготви традиционно за региона ястие печено на грил. Заедно с неговия домакин ще ни разкажат повече за местните грил обичаи и рецепти. А ние ще се насладим на това представление – от запалването на огъня до готовото ястие, на фона на живописната природа на Южните Балкани. 
 
Всяка една от държавите, които Примож ще посети по време на кулинарния си тур, се отличава със специфика на вкусовете и кулинарните традиции, свързани с грил ястията. Подготовката, приготвянето и споделянето на тези специалитети са дълбоко залегнали в културата на страните от Южни Балкани и с времето са станали неразделна част от традиционната семейна трапеза.
 
* * * * * * *
 
Водещият има дълъг и разнообразен опит зад гърба си. В началото на кариерата му неговите интереси са в областта на танцовия театър и фотографията. По-късно в периода 2003 г. – 2004 г. е поканен да води предаването „Interieri”. То става доста популярно, но интересите му го водят в друга посока. През 2005 г. води първото си кулинарно шоу по RTV SLO с името „Coolinarika”, на което е и сценарист. Снимат се 13 епизода, които все още могат да бъдат гледани в YouTube. Това са първите му стъпки в света на телевизионните кулинарни формати. 
 
След това, заедно с журналиста Драго Булч, пътуват из Словения и снимат предаването „Turistica”. През 2009 г. Примож отваря бар „Izložba”, а през 2011 г. го разширява до ресторант, направен по негов дизайн, в който цялата дървена мебел е изработена от него. В ресторанта той готви директно пред погледите на  клиентите и гостите в специална отворена кухня. Заведението става много популярно, а всички продукти са пресни и отгледани в местните ферми. За по-малко от година „Izložba” влиза в класациите на най-добрите ресторанти в Словения. 
 
Между 2012 г. и 2013 г. Примож е водещ и на 30 кратки готварски епизода за известен производител на пилешко месо и продукти в Словения. Впоследствие той решава да продаде ресторанта си, за да има повече време за кулинарните и дърводелските си занимания. От времената на „Turistica” има идеята за свое кулинарно предаване, в което да може да представи естествената красота на Словения чрез местната кухня и кулинарни традиции. Той снима пилотен епизод и продава шоуто на RTV SLO. 
 
В момента има собствено готварско студио, както и дърводелска работилница. Когато не готви или не пише в кулинарния си блог, създава красиви мебели от дърво.
 
* * * * * * *
 
Всеки петък от 13:00 ч. българските зрители ще имат възможността да се насладят на неговата компания в предаването „Грил тур с Примож“ и да го придружат в мисията му да открие най-атрактивните и завладяващи грил ястия, традиционни за Словения, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина.  
 


ИЗБРАНО