„Абсурдите с БНТ2“ за качеството на розовото масло

12 юни 2018 | 11:12 Дачев
Документалната рубрика „Абсурдите с БНТ2“ (сезон 6) е на 13 юни 2018 г., сряда от 21:45 часа
 
Журналистката Мариета Фидосиева е автор на документалния филм тази седмица и ще разкрие тревожна статистика за качеството на розовото масло в последните години, както и липсата на контрол в бранша. Защо най-имиджовият бизнес у нас е застрашен и кои са начините за спасяването му?
 
Защо държавата не контролира защитеното географско наименование "Българско розово масло" и защо е оставила на произвола развитието на розопроизводството, превърнало се в символ на България - по следите на тези въпроси тръгна екип на БНТ2 и се натъкна на сигнали за производство и износ на фалшиво българско розово масло. 
Зад шума от протестите около розебeра изплува фактът, че един от символите на България вече губи позициите си на световните пазари.
 
Оператор на документалния филм е Георги Илиев, а режисьор Емил Димитров.
 
* * * * * * *
 
„Оказва се, че гордостта на България - маслодайната роза - губи престижа си, защото страната ни е допуснала да се произвежда некачествено розово масло. Собственици на розоварни признаха пред нашата камера, че проблемът е започнал преди 5 години, но са замълчали, за да не уронят реномето на българското розово масло. Чашата обаче преляла и вече са алармирали не само държавните институции, но и клиентите си в чужбина“ - разказва Мариета Фидосиева.
 
Причините за достигане на критичната точка са няколко: от смесване с вносно масло от Турция и Иран, до качеството на гледаните у нас рози и липсата на контрол по веригата производител - преработвател. Розопреработвателите настояват за въвеждане на строг контрол и ограничаване на неконтролируемо нарасналите площи с рози - с 10 хиляди декара само за една година. Според специалистите, мястото на България на световния пазар на розово масло е не повече от два тона годишно. Останалото количество не се пласира и залежава в сейфовете. 
 
Пред камерата на „Абсурдите с БНТ2“ от земеделското министерство обещават до края на юни да бъде готов Законът за розата и представен за обществено обсъждане, а специалната комисия за контрол на производството да се задейства веднага.


ИЗБРАНО