Повече за финала на MasterChef-4

28 май 2018 | 12:19 Дачев
Във вторник, 29 май от 21:00 часа, големият финал на MasterChef по bTV ще изправи един срещу друг тримата най-талантливи и креативни хоби-готвачи в България. Само един от тях ще излезе от кръга на кулинарната арена като победител с титлата MasterChef, 100 000 лева и стипендия за Le Cordon Bleu в Лондон. 
 
Три перфектни хапки ще оставят в състезанието двама гладиатори, а достойна и равностойна битка с първото им професионално 3-степенно меню ще посочи новия MasterChef на България.
 
Преодоляли тежки битки с 18 силно мотивирани състезатели, оценявани от известни личности и получили ценни уроци от топ професионалисти по пътя към израстването си в кухнята, тримата гладиатори се представиха впечатляващо в най-вълнуващото кулинарно приключение в живота си. Близките им ще застанат до тях, за да им дадат сила и енергия за последните метри до сбъдването на тяхната мечта. Подкрепата им ще бъде високо оценена от състезателите, но и ще ги накара да поемат на плещите си отговорността да оправдаят доверието и гордостта, да дадат личен пример и да се борят до край.
 
В първата стъпка журито ще предизвика финалистите да покажат на какво са способни с amuse bouche.
Малките хапки, които се сервират като предястие във всеки изискан ресторант са поздрав от Chef готвача. Посрещайки гостите си с тях, той демонстрира уменията си и задава тона на вечерта. А да покажеш цялото си кулинарно майсторство и знания в една миниятюра е трудна задача.
 
Хапките за „добре дошли” ще бъдат за „сбогом” за един от тях. Любителят готвач, който най-малко впечатли журито след 60 минути, ще отпадне от битката за статуетката.
 
* * * * * * *
 
Крайно мотивирани да спечелят MasterChef , те бързо ще съставят план за действие и ще си набавят всичко необходимо, за да представят незабравими чинии с божествен вкус и безупречна визия. Като силни и изявени характери, тримата ще изберат различни стратегии за победа. Единият ще заложи на смела комбинация от рибна, месна и вегетарианска хапка, с които да демонстрира познания във всяка област на кулинарията. Другият ще заложи на собственото си виждане за съчетаването на различните интернационални кухни, а третият ще направи поклон към журито като приготви италианска, френска и азиатска рецепта. 
 
Ексцентричните компоненти в хапките ще покажат прецизността при комбинирането на вкусове и балансирането им до пълна наслада, която отваря апетита и изостря очакването за следващото блюдо. За кои двама рискът на смелите идеи ще се окаже оправдан и ще задоволи всеки рецептор на Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки?
 
Първият претендент ще поднесе amuse bouche с червено цвекло, мус от козе сирене и кумкуат, телешки тартар и мида Сен Жак със сос от бяло вино, червен портокал, зест от цитруси и чай мача. 
Вторият – пръстен с козе сирене и ягоди, крекер с патешко, сладко от кайсии с горчица и сос Уорчестър, както и скарида с нори и салата уакаме. 
Третият ще представи мида, поширана в масло, естрагон и чесън върху домати конфи, сирене Бри с червена боровинка, лешници, мед и трюфел и сьомга татаки с майонеза уасаби. 
 
След дегустацията Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки ще бъдат впечатлени от класата на „завършващите ученици”, който показват свои стил и почерк. Но и затруднени да отсеят нюанса, който ще спре един във финалния спринт към голямата награда.
 
* * * * * * *
 
Двамата топ хоби-готвачи ще трябва да приготвят тристепенно меню от предястие, основно и десерт по свой избор, които да покажат всичките им способности и кой заслужава статуетката. 
 
В рамките на час те ще създадат амбициозни и многокомпонентни предястия с две концепции – да представят родния град и страната ни чрез специфични продукти. Докато единият гладиатор създава най-красивата чиния със севиче от фагри с девисил, гуакамоле и чипс от рибна кожа с шарена сол, другият ще се фокусира върху трилогия от октопод с печен картоф, мида Сен Жак с уасаби алиоли и сьомга с джин и паста от хрян. 
 
След летящия старт и комплиментите на журито, те ще преминат към основното в битка между капризни продукти.
Равностойната надпревара между опашка от омар и млечно телешко ще съдържа смелост, внимание към детайла, прецизност, техничност и висока заявка. А когато дойде време за решителните и последни 90 минути в кухнята на MasterChef, финалистите ще съберат всички сили, за да завършат професионалните си менюта с перфектен десерт. „Гъбено” кексче на пара с чипс от бял шоколад, сос лимончело, мента и бял шоколадов мус ще се конкурира със сладка баничка с лешници, ягодово кули, ванилов крем и шоколадов мус. 
 
* * * * * * *
 
След 3 месеца на кулинарни изпитания и много труд, мечтата на един хоби-готвач ще се превърне в реалност. Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки ще бъдат впечатлени от израстването в кухнята на звездите на MasterChef 4 и искрено ще се затруднят в решението, което ще промени съдбата им. Но победителят е само един, а наградата трябва да отиде при най-добрия!

Преди това, на полуфинала довечера, битката за влизане във финалната тройка е между Николай, Цветомира, Станислав и Лъчезара.
Повече за полуфиналистите.


ИЗБРАНО