”Мисия образование” по NOVA на 24 май 2018

21 май 2018 | 14:48 Дачев
Медията подготвя специално предаване в четвъртък от 9.30 до 12.00 ч., а репортерите на NOVA ще предават на живо празничните шествия от цялата страна
 
Ще видим Ани Салич, Николай Дойнов и Надежда Узунова на живо от София, Варна и Пловдив с „Мисия образование” - за уроците в клас и уроците в живота чрез историите на успели българи. В предаването на 24 май влизат Явор Гърдев, Максим Ешкенази, Стефан Цанев, Самуел Финци, Наум Шопов, Константин Трендафилов и много други изявени писатели, артисти, музиканти. 
 
Водещите на новините ще бъдат част от празничните шествия в трите най-големи български града, а репортерите на телевизията ще следят и отразяват най-интересното от честванията.
 
В неделя "Темата на NOVA" продължава с вълнуващата история на един от най-успелите ни български учени зад граница.
 
* * * * * * *
 
Министърът на образованието Красимир Вълчев пред Ани Салич в откровен разговор за учебните програми, учителските заплати, новите технологии в клас и битката всяко дете да има достъп до качествено образование.
 
Колко трудна е мисията на съвременния будител? Вдъхновяващ разказ на Миролюба Бенатова за една учителка, последвана от почти цял клас в ново училище. 
 
Николай Дойнов ни среща с три млади дами, наградени за техни научни проекти с глобално значение. 
 
За първи път български град ще е европейска столица на културата. Надежда Узнова разказва как Пловдив се подготвя за едно от най-престижните европейски културни събития.
 
Ще бъдат представени и даровити деца, които, след колекциите златни медали от престижни конкурси и състезания, мечтаят да станат преподаватели.
 
* * * * * * *
 
Тази неделя в Темата на NOVA ще се запознаем с един от най-успелите ни български учени зад граница.
 
Избягал от комунистическа България, днес професор Минко Балкански живее в Париж, но връзката му със страната ни става все по-силна. Благотворителната му дейност е стигнала до най-малките кътчета на България и дори и от разстояние той подпомага финансово стотици млади българи по пътя им към голямата наука.
 
С негова помощ голяма част от тях вече следват в най-престижните парижки университети и проф. Балкански е уверен, че сред тях се крие и бъдещ нобелов лауреат.


ИЗБРАНО