Западни Балкани - филмите „Бащите на Косово“ и „Три разказа“

11 май 2018 | 13:21 Дачев
bTV Репортерите продължава поредицата си за Западните Балкани и този уикенд. Иван Георгиев и Кристина Баксанова ще представят филмите „Бащите на Косово“ (12 май) и „Три разказа“ (13 май).
 
Бащите на Косово“ - Иван Георгиев и операторът Борис Пинтев ще срещнат зрителите с трима бащи. Хамза Рамадани, възрастен мъж от Косовска Митровица, е баща на една от най-известните жени, които воюват под черния флаг на групировката Ислямска държава в Сирия. Вече три години името на Джамиле Тахири е символ на фанатизъм. 
 
Над 300 косовски албанци са напуснали новосъздадената държава, за да се влеят в редиците на сунитската терористична групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта през последните 6 години. На фона на около милион и 800 хиляди жители в Косово, това е най-големият процент джихадисти в Европа на глава от населението, а може би и в целия свят.
 
Защо 19 години след края на войната и 10 години след обявяването на независимостта, Косово не е символ на мира и демокрацията в региона, а най-голям износител на терористи за Близкия Изток? 
 
За причините да обявиш свещена война, за раздялата със семейството, за готовността да умреш на бойните полета в Сирия и Ирак. И как една майка се превръща с джихадист, готов да убива? Разказ от първо лице на 12 май, веднага след bTV Новините в 19 часа. 
 
Разказът ще отведе зрителите и в едно от последните християнски убежища до границата с Албания и Черна гора – манастира Високи Дечани, където екипът на bTV ще се срещне с отец Сава Янич, който дава подслон и на сърби, и на албанци по време на войната.
 
Защо светата обител и днес е пазена от войници на КФОР? И кой се опитва да унищожи християнското наследство в Косово поле? 
 
Пред камерата на bTV ще застане и министър-председателят на Косово – Рамуш Харадинай. Смятан за един от бащите на Косовската държава, той защитава каузата на местните албанци по време на войната с оръжие и след това с писалката си на масата на международните преговори.
 
Притеснява ли се един от бившите лидери на Армията за освобождение на Косово от ново разследване на военните престъпления, извършени през 90-те? И как Прищина очаква срещата на върха за Западните Балкани на 17 май в София? 
 
* * * * * * *
 
Три разказа“ от Босна и Херцеговина - Кристина Баксанова и операторът Борис Пинтев ще покажат какво се случва с героите днес, когато страната все още търси своята идентичност - и защо все още трябва да извърви дълъг път към обединена Европа.
 
Представени са три истории:
- на баща, загубил сина си, защото спасява друговерец;
- на мъж, който воюва срещу брат си и баща си, както и
- на едно от последните деца-бежанци, които напускат родината си с военен конвой.
 
На гроба на сина си Раде Алексич ще разкрие дълго пазената тайна за Сърджан, който днес е почитан като герой в Босна и Херцеговина. 
 
На някогашната фронтова линия в Мостар Зоран Лакета ще разкаже какво е да стреляш, когато знаеш, че от другата страна е брат ти, а в тила – армията на баща ти. Какво се случва с мъжете във фамилията, която войната изправя един срещу друг, и защо 25 години по-късно Зоран е разочарован от Европа…
 
Третият разказ е на Махир  – порасналото дете-бежанец, което отказва да напусне отново родината си. Махир коментира какво не харесва днес в страната си и защо вярва, че може да е сред тези, които ще я променят, за да бъде Босна и Херцеговина един ден част от европейското семейство.
 
Филмът е в неделя, 13 май, отново след bTV Новините в 19 часа.
 


ИЗБРАНО