Николай и Александра: Последните кралски особи на Русия

11 май 2018 | 11:22 Дачев
От понеделник, 21 май 2018 в 22:00 ч. по Viasat History (два едночасови епизода) - "Nicholas & Alexandra: Russia's Last Royals"
 
След жестоката им смърт преди почти 100 години, светът е обсебен от Николай и Александра. Макар да са една от най-известните семейни двойки в модерната история, техният живот - политически и личен - никога не е бил показван в телевизионен формат. Чрез любовните писма, които си разменят, има възможност да се разкаже истинската история на Николай и Александра и ролята, която изиграват в подготовката за руската революция през 1917 г. 
 
Документалната драма по любовните им писма не само ще оспори старите романтични клишета, но и ще обясни революцията по уникален и по-вълнуващ начин от мрачния индустриален наратив, който всички добре познаваме. Хилядите любовни писма са дълбоко интимни - в политически, сексуален и личен план. Те са и изобличаващи. Всички са написани на английски. Те разказват за любовта, сексуалния живот на двамата (включително тайните имена на интимните им органи), техните заблуди и преди всичко за пътя към революцията. 
 
От пълната им изолация и ексцентрични религиозни възгледи до политическата им небрежност и упование на Распутин, писмата документират в най-малките подробности диктатурата на Александра, която води пряко до пълното дискредитиране на имперското правителство, когато започва революцията.
 
* * * * * * *
 
„Николай и Александра: Последните кралски особи на Русия“ е представен от една от най-чаровните водещи на Viasat History - британския историк д-р Сузана Липскъм (Suzannah Lipscomb).
 
Историк, автор и учен, 39-годишната д-р Липскъм води редица предавания по Viasat History, сред които „Хенри и Ан: Любовниците, които промениха историята“ (ще се излъчи на 22 май), „Шестте съпруги на Хенри VIII”, заедно с Дан Джоунс (29 май), „Елизабет и нейните врагове“ – отново на екран от 2 юни, „Лов на вещици: Един век, изпълнен с убийства“ и още много.
 
* * * * * * *

Още акценти в програмата на Viasat History през май 2018 г.:
 
Истинската война на тронове ("The Real War of Thrones")
Всяка събота в 19:15 и неделя в 22:00 ч., 4 епизода
 
В бурните векове на формирането на ранна Европа, жадни за власт семейни династии се борят за господство над континента. Те минават с кръв и меч през бойните полета - но истинските войни са сложни, лични борби за власт, водени тайно. Историята разказва Дан Джоунс, един от най-пленителните презентатори на Viasat History.
 
Зад каменните стени на замъците живее цял свят на стратегически съюзи, прелюбодейства, заговори, измами и убийства. Безмилостни интриги разкъсват много от легендарните семейства и определят начина, по който те управляват своите империи. В играта на власт и завоевания нищо не е немислимо, защото онези, които са коронясани в светлина, скоро изчезват в сенките. 
 
Епичните борби не спират през вековете и засягат поколения и все още ни вълнуват - достатъчно е да си спомним безбройните филми и сериали по темата: "Прокълнатите крале", "Династията на Тюдорите" и, разбира се, телевизионната сензация Game of Thrones, многократно коментиран от историка Дан Джоунс.
 
Открийте как жаждата за власт и човешките страсти определят формирането на европейските нации.
 
Султанът и светецът ("The Sultan and the Saint")
25 май, в 13:30 ч., 60 мин.
 
Исторически документален филм, който представя драматизиран разказ за момента, в който християнски проповедник (Франциск от Асизи) и султан (Ал-Камил) се срещат на бойното поле и откриват, че имат повече общи неща помежду си, отколкото такива, които ги разделят. Срещата се състои по време на кръстоносните походи и води до примирие, което трае впечатляващите осем години. 
 
Историята разказва Джереми Айрънс.
 
Че Гевара: Отвъд мита ("Che Guevara: Beyond The Myth")
19 май, в 22:00 ч., 60 мин.
 
50 години след смъртта на Че Гевара поемаме на пътешествие за опознаване на митичния герой с помощта на интервюта на очевидци, невиждани преди това документи и малко известни архивни кадри. 
 
Това е историята на мъж, попаднал в капана на своята легенда. От биографиите до карикатурите, Че е основният автор, който създава легендата за себе си. Любител на киното, писател, фотограф, той постоянно организира живота си, за да създаде мита, който ще го надживее. 
 
Показвайки своето семейство, работата и каузите си, той се превръща във водещ революционер в цял свят. От бойната му униформа до рошавата брада и кубинската пура, той е олицетворение на благородния, макар и мрачен, партизанин. Той се възползва от собствения си горещ образ, за да се прочуе в цял свят.
 
Американската мечта на Боби Кенеди ("The American Dream of Bobby Kennedy")
Събота, 26 май, в 22:00 ч., 60 мин.
 
От деня, в който е убит Джон Кенеди, до вечерта на смъртта на брат му Боби Кенеди в хотел "Амбасадор" пет години по-късно - научете повече за четирите години, когато Боби Кенеди се впуска уверено в политиката и оставя незаличима следа в американската история, съчетавайки огромна надежда и горчиво разочарование. 
 
Целите му може да са утопични и дори наивни, но причиняват такова политическо разцепление, че в крайна сметка ще доведат до това Боби да бъде убит като брат си. Филмът възкресява с помощта на редки архивни кадри представителя на семейство Кенеди, когото наричаха "Боби".


ИЗБРАНО