Карбовски представя проекта ”Всяка четвърта...”

10 май 2018 | 13:54 Дачев
Събота, 12 май 2018, в „Карбовски: Втори план“ от 18 часа по bTV
 
Две смели жени, майки и българки ще разкажат с лицата си за дългогодишния системен тормоз, на който са били подложени. Тормоз, който завършва със заливане с киселина за едната и счупен череп и ребра – за другата героиня, в проекта „Всяка четвърта…“
 
В България няма ясна статистика колко жени са жертви на домашно насилие. Наскоро стана ясно и че у нас няма изградена автоматизирана информационна система, в която да се регистрират сигналите за домашно насилие, тъй като този вид деяние не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.
 
„Всички крещят как у нас има насилие върху жените. Всеки бори насилието срещу жените, като облича тениски с любезни надписи. Борите юмруците с тениски. Борите заливането на жени с киселина с лозунги. А това е безполезно – кървавите семейни биографии на героините ми ще ви го докажат.
 
Искам да се изплашите от техните истории. Защото ги познавате – те често се спъват и падат, удрят се в ръба на шкафа, умело прикриват и сълзите, и синините си с тъмни очила. Тях ги свързва мълчанието и страха. Те са сами срещу насилника си и няма нито къде да избягат, нито кой да ги спаси, нито на кого да се оплачат“, казва Карбовски. 
 
Възможно ли е да живеем на място, където жертвата е обречена да бъде жертва завинаги? Семейна традиция ли е у нас да се бие жената и да се чувства виновна, че пак е ядосала някого? На тези и още въпроси ще търси отговор Мартин Карбовски. 


ИЗБРАНО