Сериал ”Името на розата” през пролетта на 2019 г.

11 април 2018 | 10:03 Дачев
През ноември 2017 г. бе оформен проектът за италиански англоезичен телевизионен минисериал в 8 епизода „Името на розата“ ("Il nome della rosa") по популярния първи роман от 1980 г. на Умберто Еко. Продуцентските къщи "11 Marzo Film" и "Palomar" ще работят за радиотелевизионната група RAI, която ще го излъчи на своя територия, а към проекта като копродуцент бе привлечена германската медийна компания "Tele München Gruppe" (TMG), базирана в Мюнхен. Тя пое и ангажимента на агент за международното пласиране на поредицата.

TMG организира и в понеделник активира платформа за чуждестранни продажби, които преминаха успешно. Британският телекомуникационен гигант "Sky" пое пласмента и за германоезичните територии в Европа, а френският "Orange" придоби правата за Франция. Подсигурено бе излъчването и в скандинавските държави - базираната в Копенхаген интернет стрийминг услуга DR TV ще предлага сериала в Дания с услугата си "след ефир" ("catch-up television"), финландският обществен оператор Yle - във Финландия и норвежкият обществен оператор NRK - в Норвегия.

Бюджетът на продукцията е €26 милиона, снимките започнаха още през януари в Италия на базата на най-голямото в Европа филмово студио "Cinecittà Studios" в Рим. По план, производството трябва да продължи около 5 месеца (19 седмици). Премиерата се очаква през пролетта на 2019 г.

В главната роля на францисканския монах Уилям е американският актьор Джон Туртуро, имащ сицилиански произход и който през 2016 г. бе номиниран за "Златен глобус" за изпълнението си в "Злокобна нощ" (излъчен у нас от HBO).

В ролята на неговия млад послушник, бенедиктинеца Адсон, ще видим немския актьор Дамиен Хардунг, а основният му опонент, инквизиторът Бернардо Гуи, ще бъде представен от британския актьор Рупърт Евърет. Участват още Джеймс Козмо (шотландски актьор), руският актьор Ринат Хисматулин ще се превъплъти в кардинал Бертрандо от Поджето, абат Абон ще бъде Майкъл Емерсън (САЩ), играят още Себастиан Кох (Германия), италиански и полски актьори.

Режисурата е поверена на Джакомо Батиато, номиниран за награди като "Давид ди Донатело" и „международна Еми“, който е и автор на сценария заедно с Андреа Порпорати и англичанина Найджъл Уилямс (носител на „Еми“ за минисериала на HBO "Елизабет I" от 2005 г. с Хелън Мирън, Хю Данси и Джереми Айрънс).

* * * * * * *

Киноекранизацията "Името на розата" от 1986 г. бе копродукция между Италия, Франция и Германия под режисурата на Жан-Жак Ано и събра звезден състав, а ролята на Уилям се превърна в триумф за Шон Конъри, който печели награда БАФТА за най-добър актьор. Лентата бе отличена и със "Сезар" за най-добър филм.

В България филмът е издаден на DVD през 2004 г. от "Съни филмс" и се предлага от "Ozone.bg" в специално издание на "Прооптики" в два диска.


ИЗБРАНО