Хю Лори с Джордж Клуни в минисериал

4 април 2018 | 22:57 Дачев
Английският актьор и музикант Хю Лори, известен от сериали като "Д-р Хаус", "Вице", Ченс" и "Нощният мениджър", както и с кинофилми като "Утреландия", в който си партнира с Джордж Клуни, отново ще работи с американския актьор - този път в нова екранизация на романа "Параграф 22" (1961 г.) на Джоузеф Хелър.

Клуни ще изиграе ролята на полковник Каткарт, а като капитан Йосарян ще се превъплъти Кристофър Абът, познат от филми като "Най-бруталната година", "Джеймс Уайт" и предстоящия "First Man". Сценарият на адаптацията е написан от Люк Дейвис ("Лъв: стъпки към дома") и и от австралийския автор, режисьор и продуцент Дейвид Мишо. Джордж Клуни е приел и функциите на изпълнителен продуцент, а освен това ще режисира и шестте епизода заедно с номинираната за "Оскар" Елън Кюрас и с носителя и два пъти номиниран за "Оскар" Грант Хеслов ("Арго", "Маската на властта").

Студиата са Anonymous Content, Paramount Television и Smokehouse Pictures (на Клуни и Хеслов). Поредицата ще се излъчи по стрийминг платформата Hulu. За завръщането на Клуни към телевизията с този проект бе съобщено още през ноември миналата година, но по онова време сериалът още си нямаше разпространител.

Главен герой на романа на Хелър е кап. Йосарян, служещ в бомбардировъчен полк на САЩ в Тиренско море. Йосарян разбира безсмислието на идеята за военно противопоставяне и се мъчи да се отклони от служба, като симулира лудост. Пречи му, обаче, загадъчният Параграф 22 в устава, според който - ако човек не желае да воюва, не може да бъде считан за луд поради своето здравомислие... С развитието на сюжета персонажът се среща с все повече абсурдни ситуации.

Минисериалът е трета екранизация на литературното произведение. Първата е мащабната военна драмедия на Майк Никълс "Параграф 22" от 1970 г. с участието на Алън Аркин, Ричард Бенджамин, Джон Войт, Орсън Уелс, Арт Гарфънкъл, Мартин Шийн и др., издадена у нас на DVD през 2003-та. Три години по-късно, през 1973 г., е заснет 30-минутен пилотен епизод на неосъществен сериал на Paramount Television за ABC, в който ролята на кап. Йосарян се изпълнява от Ричард Драйфус.


ИЗБРАНО