”Вяра и общество” на Лазаровден

30 март 2018 | 13:30 Дачев
Възкресението - от езическите митове към християнското откровение, в този брой на  предаването
 
В събота, 31 март (Лазоровден), "Вяра и общество" предлага на зрителите:
 
• Възкресението на Бога и възкръсването на езическите божества – разговор в навечерието на Страстната седмица, с който искаме да се подготвим за предстоящия Празник на празниците. 
 
Може ли да се правят паралели между възкръсванията на египетския човеко-бог Озирис, индо-иранския бог Митра или трако-елинския Орфей и Възкресението на Сина Божий? Възприема ли и какви идеи от езичеството младата християнска църква, адаптира ли нещо от старите езически вярвания и ритуали? Има ли връзка между символиката на езическите празници и Възкресението Христово? 
 
Дискусия по тази интересна тема ще чуем от гостите на Горан Благоев – доц. д-р Екатерина Дамянова (преподавател по библейска археология) и доц. д-р Веселина Вачкова (специалист по антична и раннохристиянска история).
 
• Защо затвориха църквата на Божи гроб?
Как светските проблеми поставиха на изпитание вярващите и може ли случилото се да се повтори с оглед наближаващите празници.
 
• Християнството и предизвикателствата на днешния свят – специален гост на предаването е акад. Умберто Галимберти (Umberto Galimberti), световноизвестен италиански философ, социолог и психоаналитик, който обаче няма нито един преведен текст на български език.
 
Той е специалист не само в сферата на тълкуването на съвременния светоглед, но и в посочването на пътищата за излизане от кризите и парадоксите, които самото общество създава.
 
• Вход Господен в Йерусалим – пътят на Сина Божий към Голгота и Възкресението
 
Предаването по БНТ1 започва точно в 17:00 ч.


ИЗБРАНО