Марина Евгениева представя: „Спасена пролет”

30 март 2018 | 12:01 Дачев
История за бедстващите в снега щъркели и техните спасители - bTV Репортерите в събота
 
Марина Евгениева разказва на 31 март история за великодушие, адекватна и навременна помощ, която хората в силистренско оказват на бедстващите в снега щъркели.
 
Почти 80% от популацията на европейските бели щъркели всяка година минава през България. Тази пролет постави на изпитание не само търпението на всички нас, които чакахме по-топли дни, но още повече на пернатите, чийто живот зависи от благоприятните условия на климата. Част от птиците, прелитащи през Североизточна България, се оказаха в бедствено положение и се наложи в спасяването им да се намесят хората.
 
Журналистката, заедно с оператора Красимир Първанов, ще запознае отблизо зрителите с бедстващите птици и хората, които се погрижиха за тях.
Филмът „Спасена пролет” показва великодушните и навременни действия на хората от силистреско, които бяха аплодирани от цяла България.
 
Историята с щастлив край проследява как изненаданите от внезапния сняг прелетни птици бяха спасени и освободени, и вече вероятно са при половинките си в своите гнезда.
 
* * * * * * *
 
В неделя, 1 април: „Уморените коне ги убиват, нали?” - Кристина Газиева и Ирина Жерева търсят отговорните за измрелите в Осоговската планина коне
 
Стадо от 100 коня бедства няколко месеца в студ и сняг в Осоговската планина - непотърсени, забравени и оставени без вода и храна. Репортерките разказват тяхната история.
 
70 коня умират от измръзване и глад на прага на пролетта. Доброволци откриват останалите живи коне – лежащи в снега, измършавели и изнемощели от глад. Сеното и овеса, транспортирани от добрите хора, успяват да спасят част от конете. Каква ще е тяхната съдба оттук нататък, ще бъдат ли върнати на собственика си, ще бъде ли санкциониран той за неглижиране на животните?
 
Филмът „Уморените коне ги убиват, нали?” отговаря и на въпросите: как се усвояват евросубсидии за отглеждане на породата „каракачански кон” и доколко контролният орган (БАБХ) реално контролира животновъдните обекти.

(заглавието на документалния филм асоциира с едноименната кинодрама "They Shoot Horses, Don't They?" на Сидни Полак от 1969 г. по едноименния роман на американския писател Хорас Маккой от 1935 г.)


ИЗБРАНО