Реформация, нацистко съкровище и трансилванското злато

19 март 2018 | 20:32 Дачев
Интригуваща е програмата на Viasat History по празниците Цветница и Великден: в петък, 30 март от 20 ч. дебютира „Реформацията: Свещената война в Европа“, в навечерието на Великден, на 7 април от 17:15 сме „По следите на трансилванското злато“, а на 9 април от 22:50 е премиерата на поредицата „В търсене на съкровището на нацистите“
 
"Реформацията: Свещената война на Европа" ("Reformation: Europe's Holy War", тв филм)
Петък, 30 март 2018, в 20:00 ч.
 
Преди 500 години революционно настроен свещеник завинаги променя облика на християнството и посоката на европейската цивилизация. Рискувайки живота си, академичната си репутация и спасението на душата си заради своите вярвания, един мъж се изправя срещу всемогъщата католическа църква. Западният свят никога няма да бъде същият. По случай 500 години от Реформацията, вижте историята на реформатора Мартин Лутер и съвременниците му.
 
Историкът Дейвид Старки проследява живота на Лутер и на основните фигури зад едно от най-забележителните движения в историята на хората, които променят вярванията на обществото във времето на пълно господство на католическата църква.
 
* * * * * * *
 
"По следите на трансилванското злато" ("The Hunt For Transylvanian Gold", тв филм)
Събота, 7 април, в 17:15 ч.
 
Историята се разгръща като епичен поглед към незаконния трафик на археологически артефакти на 2000 години от Трансилвания към Европа и САЩ. Неочаквани събития и неуморните усилия на разследващ прокурор водят до 33 ареста и показанията на повече от 100 души. 
 
Възстановените от румънските власти 13 досега неизвестни "масивни златни спирали" от ограбените общо 24, събуждат гордостта на народа от древната му дакийска идентичност.
 
* * * * * * *
 
"В търсене на съкровището на нацистите" ("Hunting Nazi Treasure", 8 епизода)
От понеделник, 9 април, в 22:50 ч.
 
Поредицата е за най-голямата кражба в историята и най-внушителното търсене на съкровища в модерния свят. Между 1933 и 1945. нацистите плячкосват милиони културни ценности и хиляди тонове злато. Те крадат златни пръстени и пломби, необработени диаманти и скъпоценни камъни от корони, разграбват се музеи, библиотеки, цъкрви, синагоги, офиси, фабрики и частни домове. 
 
Част от откраднатото все още липсва, като например повече от 100 000 произведения на изкуството, сред които картини на Дега, Ван Гог и Рафаел, злато, диаманти и бижута и други културни съкровища на стойност десетки, ако не и стотици милиони. 
 
През 2007 г. бивш икономист на ЦРУ оценява цялата стойност на липсващите съкровища от нацистката плячка на 115-175 милиарда долара. Опитите за възстановяването започват през последните дни на Втората световна война и продължават и до днес.


ИЗБРАНО