Прекрачи ли тона на християнството Руският патриарх

10 март 2018 | 02:13 Дачев
"Вяра и общество" по БНТ1 - събота, 10 март 2018 г., 17:00 ч.

В поредното издание на магазинното предаване за православие, което е в своя 13-и сезон, ще видим:

• Неочаквано ли завърши посещението на патриарх Кирил в България?
– Може ли един истински християнин да се разочарова? Каква мисия изпълни у нас главата на РПЦ – на духовник или на политик? Адекватен ли беше тонът на разговора му с българския президент? Дали случилото се е плод на предварително замислен сценарий или недобре контролирана емоция? Прекрачи ли великодушния тон на християнството Руският патриарх?
 
Защо, въпреки строгите мерки за сигурност в църквата „Рождество Христово” на Шипка, до президента Радев и до двамата патриарси бяха допуснати членове на рокерската група „Нощни вълци”?
 
Отговорите на тези и други въпроси водещият Горан Благоев ще търси от доц. Момчил Дойчев (политолог от НБУ), гл.ас. Искрен Иванов (философ от СУ) и Атанас Стефанов (зам.-председател на общество „Приятели на Русия и православния свят”).
 
По телефона ще чуем коментар и от Светлана Шаренкова.
 
* * * * * * *
 
• Безпрецедентен акт в Светия град.
Защо затвориха за три дни църквата на Божи гроб? Как реагираха християнските изповедания, отрази ли се това на богослуженията в храма и поклонничеството в светите земи? В крайна сметка кой се оказа най-потърпевш?
 
• „Изкуши ли дяволът Бог?”
В дните на Великия пост, който напомня за четиридесетдневния пост на Сина Божий в пустинята, когато той е изкушаван от Сатаната, ще видим разговор с архиепископ Христо (Писаров) за този невероятен евангелски сюжет и въпросите, които той поражда. Като например: Защо Сина Божий трябва да бъде изкушаван от дявола? Доколко подвластен е на Сатаната земният свят? Знаел ли е всъщност той Кого изкушава? Тази духовна битка между Бога и Дявола не отразява ли всъщност дуалистични представи в християнството, кодирани още в Евангелието.
 
Интервюто, в навечерието на Кръстопоклонна неделя, цели преосмисляне още веднъж на спасителното дело на Сина Божий.


ИЗБРАНО