”Миниатюристът” от 31 март по Epic Drama

8 март 2018 | 11:32 Дачев
Минисериалът на BBC One "Миниатюристът" ("The Miniaturist") в три части е по едноименния бестселър, дебютния роман от 2014 г. на английската писателка Джеси Бъртън
 
Новият драматичен тв канал "Epic Drama" ще излъчи адаптацията за малък екран на Лазаровден и Цветница. Обсебващият исторически трилър ще дебютира в 22:00 часа в събота, 31 март и ще продължи в следващите две вечери до понеделник, 2 април в същия час.

ТВ спот (30 сек., на английски език с анонс на български).
 
„Миниатюристът“ по BBC на Коледа и разказва историята за дом, където под повърхността на красотата и високата класа надничат забранени страсти и опасни тайни. През 1686 г. 18-годишната Нела Оортман влиза в голяма къща в най-богатия квартал на Амстердам. Изпълнена с надежди и мечти, тя е дошла от тихата провинция, за да започне нов живот като съпруга на заможния търговец Йоханес Бранд. Но вместо от Йоханес, тя е посрещната от студената му сестра Марин и бързо разбира, че в техния дом нищо не е такова, каквото изглежда.
 
Когато Йоханес най-после се появява, той ѝ носи необичаен подарък - кукленска къща, копие на техния дом. Тя ще се мебелира от изкусен миниатюрист, чиито мънички произведения показват какво се случва в дома по неочаквани начини и изглежда предричат бъдещето с притеснителна точност. 
 
„Миниатюристът“ рисува разточително заснета картина на Амстердам от 17-ти век, гъмжащ от живот град в сърцето на Златната ера на търовията и предприемачеството. Но докато книгата е изцяло фокусирана върху Амстердам, телевизионната екранизация открива други локации за филмиране на историческата драма. С множеството си неонови табели, Амстердам в днешно време е прекалено модерен, затова продукцията намира по-подходящ екстериор на юг, в университета в Лайден (Южна Холандия). Каналът Репенбург е съвършеният декор за много от красивите снимки по вода, а улиците му се превръщат във филмовите улици на Амстердам. Новият дом на Нела също не е в Амстердам - той е вдъхновен от "Хам Хаус" в Ричмънд ъпон Темз, Англия. Много от интериорните снимки също са правени в Англия - "Ланглибъри Хаус" в Хертфордшър.
 
Увлекателният минисериал е и със звезден актьорски състав:
- Аня Тейлър-Джой (известна от кинофилмите "На парчета" и "Вещицата") играе Петронела Бранд.
Аня печели награда за най-впечатляващ дебютант в Кан '2017 и е номинирана за BAFTA за изгряваща звезда.
- Ромола Гарай ("Изкупление") е в ролята на връждебната Марин Бранд.
Гарай е номинирана два пъти за Златен глобус за ролите си в минисериалите Emma“ (2009) и "The Hour" на BBC, а за изпълнението си на млада проститутка от 19 век в минисериала ‘The Crimson Petal and the White’ получава номинация от Британската академия.
- Алекс Хасел ("Райско кътче в ада", "Анонимен") е мистериозният Йоханес Бранд.
- Хасел си партнира с тъмнокожия театрален актьор Папа Есиеду ("Убийство в Ориент експрес"), който е Ото.
- Хейли Скуайърс ("Аз, Даниел Блейк") пък е Корнелия.
 
Завладяващият исторически трилър е базиран на книгата „Миниатюристът“ от Джеси Бъртън, завършена след четиригодишен труд. С публикуването си тя става феномен на книжния пазар, продавана е в 38 държави, включително и в България, и оглавява многократно листата на бестселърите. Печели множество награди, включително за млад писател и книга на годината и към момена има продадени над 1 млн копия в световен мащаб.


ИЗБРАНО