Втора част на „Демография“ при Карбовски

8 март 2018 | 10:40 Дачев
Отказът на българите да създават поколение – тази събота в „Карбовски: Втори план“ по bTV, 18:00 ч.
 
След силния отзвук от първата част, Мартин Карбовски представя на зрителите и втората от "най-страшния си проект", озаглавена „Демография 2: Отказ“. В двете издания водещият поставя фокус върху бързото стопяване на българската нация, изчезващите училища и отказа на българите да създават поколение.
 
Вторият епизод е посветен на онези българи, които съзнателно и по своя воля избират да нямат деца. Онези, които смятат собственото си бъдеще и развитие за по-важно от това на държавата си или които не искат да обричат потенциалното си поколение на същата тази държава. „Народът не ще да произвежда народ“, казва самият Карбовски.
 
„Демография 2: Отказ“ показва няколко човека – момичета, мъже и жени, които аргументират своя отказ. И авторът задава своя логичен въпрос: „Защо никой не говори за „слона в стаята“? За абортите? За циганите? За егоизма? За богатите с едно и бедните с десет деца? Защо мълчим, докато умираме?“
 
Карбовски разговаря със статистика проф. Трендафил Митев, който твърди, че ако се запазят сегашните темпове на стопяване на нацията, през 2050 в България ще има два милиона българи, два милиона роми и един милион етнически турци.
 
Журналистът вярва, че всеки има основателна причина да откаже да има деца. Все пак той се съгласява с меннието на проф. Митев, че ако нещата започнат да се оправят, ако има съзнателни политики, които да направят България привлекателно и спокойно място за живот, а вследствие на това хората да искат да имат деца (повече от едно) и част от избягалите да поискат да се върнат, нещата могат и да се получат.


ИЗБРАНО