”Вяра и общество” на 3 март: духовна и политическа свобода

2 март 2018 | 11:31 Дачев
Чудеса по бойните поля, братолюбие и политика преди 140 години и след това – във „Вяра и общество” на 3 март 2018 г., от 17 ч. по БНТ1.
 
Изданието навръх националния празник предлага:
 
• Бойната икона на опълченците – за свещената история на Самарското знаме, изработено с пост и молитва, както канонът повелява да се рисуват икони.
После благословено с молитвите на хиляди вярващи, а сетне прославило се с бойни подвизи... и почти неизвестни чудеса. 
 
Чрез спомени отпреди 140 години и съвременното откровение на монахиня Натанаила от Женския манастир в Самара, предаването ще ни разкаже за светинята на българското Освобождение, върху която са изобразени Божията майка и светите братя Кирил и Методий.
 
• За християнската саможертва, за разликата между духовната и политическата свобода – специално участие на Плоещкия епископ Варлаам, викарий на Румънския патриарх
 
• „Бог не наказва”: слепият звънар от храм-паметника „Рождество Христово” в Шипка, Дечко Гърбатулов няколко години споделя своя поглед към живота и вярата пред камерата на автор-оператора Добрин Керестелиев. 
Ще видим есенцията от тези разговори, както и можем да се насладим на звъна на шипченските камбани, които Дечко Гърбатулов нарича „мои деца”.
 
• Братолюбие и политика: пред какви изпитания се изправя Българската екзархия по време на Руско турската война (1877-78 г.).
Има ли вина Руската църква за наложената преди това схизма на нашата църква? Само братолюбиво ли е отношението на руското командване и руските духовници към техните събратя „схизматици” от България? Каква е съдбата на двете български епархии – Нишката и Нишавската - след пролетта на 1878 година? Защо Българската църква продължава да пази ревностно паметта за Русия като освободителка, дори когато държавата и обществото са на друго мнение?
 
Църковно-исторически прочит на малко известни моменти от недалечната ни история, водещият Горан Благоев ще направи с проф. Надя Манолова-Николова и проф. Светлозар Елдъров.
 
• Как финансови интереси затвориха за няколко дни църквата на Божи гроб в Йерусалим.


ИЗБРАНО