”Стани богат” по БНТ преди лятото

26 февруари 2018 | 16:36 Дачев
Обичаното от поколения българи шоу "Стани богат" ще се завърне на малкия екран, но по БНТ - съобщиха вчера от "Монитор". Подробности около изненадващия трансфер все още се пазят в тайна, като към момента не е ясно и кога точно ще стартира новият сезон.
 
В петък, 23 февруари, БНТ обяви и конкурс за нови предавания от независими продуценти с краен срок 30 март:
- токшоу на здравна и на семейна тематика
- развлекателно спортно предаване
- лайфстайл проект (новости от архитектурата, дизайна и модата)
и
- предаване за кино.
 
Сред неизвестните, които остават около възкръсването на "Стани богат“ в ефир, е и въпросът кой ще заеме позицията на водещ. В рамките на 13-годишния живот на шуото досега, позицията бе заемана единствено от Ники Кънчев.
 
"Стани богат" направи дебюта си в България през 2001 г., като е по първообраз на британското предаване "Who Wants To Be A Millionaire" от 1998 г.. на Celador International, разпространявано от ITV. С известни прекъсвания родната продукция в състезателни и благотворителни сезони се излъчва по Нова тв до 30 май 2014 г.
Именно от последния сезон бе събрана сумата от 187 500 лв., която Силва Зурлева предаде заедно с още 13 000 лв. на фондация "Reach for Change" на 3 юни 2014 г. за старт на инициативата Game Changers – "Промяната" за подобряване на живота на децата. Кампанията бе част от международно сътрудничество между Modern Times Group и фондацията. Наскоро обаче MTG продаде бизнеса си в България на чешкия холдинг PPF Group.
 
* * * * * * *
 
Паола Хюсеин от вестник "24 часа" пък цитира изявление на генералния директор на БНТ специално за тях, в която Константин Каменаров заявява, че интелектуалната игра е подходяща за обществената телевизия. Той е потвърдил, че "Стани богат" ще върви по БНТ с думите: "В нашата телевизия е подходящо да има такъв тип интелектуално развлечение, което е и познавателно. Още повече, че има световна тенденция към ръст на точно този вид познавателни игри". Каменаров разказал как на последния тв пазар в Кан големите производители на забавно съдържание са предлагали над 40 игри, създадени на основата на "Стани богат".
 
Снимките на предаването ще стартират през пролетта и очакваният му дебют по БНТ е преди лятото. Промяната е, че се очаква да има нов водещ на мястото на Ники Кънчев - от БНТ са купили лиценз за играта от "Сони". Представители на компанията ще дойдат у нас през март, за да консултират продуцирането и дотогава трябва да бъде подбран нов водещ, който да бъде одобрен от лицензодателя.
 
От вестника не изключват производството да бъде възложено отново на компанията на Нико Тупарев “Old School Productions” заради опита й. Фирмата е продуцент на ново кулинарно шоу по NOVA - "Hell’s Kitchen България", което тръгва в ефир утре, 27 февруари.


ИЗБРАНО