Публицистика и документалистика в неделя вечер

24 февруари 2018 | 10:47 Дачев
И четирите национални телевизии у нас предлагат публицистичен или документален слот във времето след 19 ч. в неделя.

По bTV, рубриката "bTV Репортерите" (около 19:25 ч., след централните новини) ни предлага интервю с трима турски бегълци в Гърция.
Ще видим членове на движението „Гюлен“, като репортерът Петър Нанев акцентира върху смелостта и силата им да се опълчат срещу режима на Ердоган в Турция. Интервюираните разказват за изтезанията в турските затвори, където са лежали без присъди, за бягството извън граница и цената на свободата.
 
Себахатин Топрак успява да избяга в България, но е екстрадиран обратно в Турция и е принуден отново да бяга и да се крие, за да спаси живота си. Съпругата му Нора Тунчел също застава пред камерата на bTV. Журналистическото разследване показва, че България нарушава национални и европейски закони с бездействието си по случая на Топрак, според омбудсмана и адвокати.

* * * * * * *

По NOVA, "Темата на NOVA" няколко минути по-рано е за насилието в детските градини, разработена от Ивомира Пехливанова.
 Все по-често отглеждането на деца извън семейния дом изглежда не като услуга и помощ, а като война. Сблъсък, в който основното въоръжение носят децата - родители превръщат децата си в тайни агенти, които прекрачват прага на детската градина не с плюшено мече, а с камера и микрофон. Чутото и видяното от записите през последните години шокира обществото, войната родители - учители се води през социалните мрежи и медиите.
 
Могат ли от жертва родителите, разкрили насилие над детето им, да се превърнат във виновници? Оказва се, че да. Репортерката търси пробойните в системата, довели до загубата на доверие и уважение. Ще видим различни гледни точки и възможни решения.

* * * * * * *

По БНТ1 от 19:05 ч., след тираж на Тотото, ще се излъчи документалният филм "Уличното изкуство в Pим".
В 50-минутната италианска лента от 2016 г. ще видим стенни рисунки, графити, инсталации. Какво се развива уличното изкуство през последните години? Кои са най-мащабните проекти? Кой и защо участва в тях? Представени са автори, техните идеи и мотиви.

* * * * * * *

На 25 февруари по Bulgaria ON AIR от 19:00 ч. е поредното издание на "Необичайните заподозрени" с Георги Лозанов.
Авторът трибуна на идеи, които поради екстравагантност, полемичност или инерция в мисленето трудно получават публичен достъп.

Сред последните теми бяха гражданската енергия от големите митинги, рекламата на България, опасностите в Интернет, псуването на майка, изчезва ли семейството и др.


ИЗБРАНО