Цената на гурбета в Англия е темата на ”bTV Репортерите”

16 февруари 2018 | 14:55 Дачев
Теодора Трифонова разказва историите на наши сънародници в късометражен тв филм под заглавие "Цветя в калта" - неделя вечер след bTV Новините, 18 февруари 2018 г.
 
Режим на тока, липса на топла вода и 1000 навеждания на ден са само част от нечовешките условия на живот и работа, за които разказва Теодора Трифонова в "bTV Репортерите" заедно с оператора Евгени Генов. Пред камерата застават българи, заминали в Англия в търсене на по-добър живот.
 
Топ репортерката буквално нагазва в калта, за да доближи зрителите до условията, в които се трудят нашите сънародници на Острова. Робски труд ли е нормативът от 10 щайги нарциси на ден и струва ли си жертвата – на тези въпроси дава отговор филмът „Цветя в калта“. 
 
Освен тежките условия на труд, гурбетът на българите в Корнуол и Бостън ги принуждава да спят в каравани и бунгала, където режимът на тока и липсата на топла вода са ежедневие. 
 
* * * * * * *
 
"bTV Репортерите" е в своя 18-и сезон и се излъчва от декември 2000 г. Предаването е специална рубрика за задълбочени разследвания и репортажи на журналистите на bTV, която от септември 2008 г. стана част от централната емисия на bTV Новините в събота и неделя. 
 
Филмите и репортажите, излъчени в този слот, всяка година печелят множество журналистически награди не само от български фестивали, но и от най-престижни международни конкурси.
 
Продуцент на рубриката е репортерката и водеща на "bTV Новините" Гена Трайкова.


ИЗБРАНО