БНТ1 стартира два нови слота за игрално кино през уикенда

16 февруари 2018 | 11:03 Дачев
Събота 21:45 ч. - "Съботен Холивуд":
Всяка събота от 21:45 часа зрителите на обществената телевизия ще гледат най-добрите филми на 8 холивудски знаменитости.

Неделя 20:45 ч. - "Европейско кино"
В продължение на 26 седмици неделните вечери ще бъдат запазена територия за най-доброто от съвременното европейско кино. 
Зрителите имат възможност сами да определят филмите, продуцирани на Стария континент, чрез онлайн анкета на сайта на БНТ.
 
* * * * * * *
 
"Съботен Холивуд":
Всяка съботна вечер Холивуд влиза в българските домове с най-добрите филми на Антъни Хопкинс, Брус Уилис, Ричард Гиър, Томи Лий Джоунс, Самюъл Джаксън, Майкъл Кейн, Шарън Стоун и Хелън Хънт.
 
В селекцията на БНТ1 попаднаха над 20 кинопродукции, сред които „Боби“, „Скрити белези“, „Мародери“ ("Marauders, 2016), „Ценен товар“ ("Precious Cargo", 2016), „Измъкване“ ("Extraction", 2015), „Астронавтът фермер“ ("The Astronaut Farmer", 2006), „Есен в Ню Йорк“, „Булката беглец“, „Преследваният“, „Кариеристът“ (a.k.a. "Служители на компанията" / "The Company Men", 2010), „Първично“, „Тихият американец“, „Кръв и вино“, „Майки и дъщери“ ("Mothers and Daughters", 2016), „Какво искат жените“.
 
В първата събота, на 17 февруари от 21:45 часа, зрителите могат да се насладят на класиката на режисьора Оливър Стоун – „Александър“ (2004 г.).
Историческият епос проследява съдбата на младия Александър Македонски и битките, които води на бойното поле и извън него. Действието на филма е през погледа на вече остарелия Птоломей I (Антъни Хопкинс), някогашен военачалник и близък другар на Александър (Колин Фарел). Александър е син на развратния крал Филип (Вал Килмър) и отмъстителната Олимпия (Анджелина Джоли), който наследява трона 20 години след загадъчната смърт на баща си и повежда армиите си на изток, превземайки целия свят - чак до загадъчната Индия.
 
* * * * * * *
 
"Европейско кино":
В праймтайма на 26 неделни вечери БНТ1 ще представи най-добрите европейски филми, продуцирани през последните 5 години. Сред тях e и спечелилият „Оскар“ за чуждоезичен филм „Търговският пътник“ (Иран-Франция, 2016 г.), режисиран от Асгар Фархади.
 
БНТ1 дава възможност интересът на зрителите да бъде водещ в определяне на последователността на излъчване на тези филми. Чрез анкета, която ще бъде достъпна през делничните дни на сайта на телевизията, всеки може да гласува за любимата си филмова продукция.
 
Европейският киномаратон започва на 18 февруари в 20:45 часа с първия избор на зрителите – „Акушерката“.
Главната роля в драмата, режисирана от Мартен Прово, е поверена на звездата на френското кино Катрин Деньов. Тя се превъплъщава във великолепната акушерка Клер с вроден талант да обгрижва бебетата с най-нежното докосване. С годините деликатните й маниери и чувството й за гордост и отговорност се сблъскват с новите методи на модерните болници. Клер е все по-близо до края на кариерата си, когато един ден получава странно телефонно обаждане с познат глас от миналото.
 
Филмът, представен на Берлинале 2017, носи вълнуващата атмосфера между две жени в закъсняла, но много важна среща. Катрин Деньов е срещу Катрин Фро с роли в огледалото на живота. Едната никога не се е лишавала от удоволствия, а за другата вече е късно да навакса, но и двете могат да си помогнат, дори и да не се харесват от пръв поглед или още от миналото...
 
Ето и пълен списък на филмите, които ще се излъчат в слота "Европейско кино":
1. Акушерката 
2. Алтамира
3. Изискана кухня ("Les saveurs du Palais", биографична комедия, Франция 2012 г.)
Провинциалната майстор-готвачка Ортанс Лабори е изумена, когато президентът на републиката я избира за своя лична готвачка. Посрещната с неприязън от останалия кухненски персонал, Ортанс бързо съумява да се наложи благодарение на несломимия си дух. Автентичните й рецепти спечелват сърцето на президента, но коридорите на властта са изпълнени и с множество клопки.
4. Изкуството да пееш фалшиво
5. Марина
6. Човекът с хиляда лица (a.k.a. "Мъжът с хиляди лица")
7. Одисеята на Жак-Ив Кусто
8. Остатъчни образи
9. Палми в снега
10. Провинциален лекар ("Médecin de campagne", комедия, Франция 2016 г.)
Филмът проследява ежедневието на Жан-Пиер - лекар, който цял живот живее заради работата си, но с която е на път да се раздели заради внезапно появили се здравословни проблеми.
11. Сент Амур
12. Джаки
13. Дийпан - съдбата на бежанеца (a.k.a. "Дийпан - съдбата на чужденеца")
14. Матура ("Bacalaureat", Румъния / Франция / Белгия, 2016 г.)
Филм за компромисите и последиците от ролята и поведението на родителя във взаимоотношенията баща - дъщеря.
15. Момичето от Брест
16. Последните ще са последни
17. Съвсем Нов завет
18. Търговският пътник
19. Франкофония
20. В легло с Виктория (a.k.a. "Виктория")
21. Кръвни връзки ("Blood Ties", криминален, трилър, Франция / САЩ, 2013 г.)
Действието се развива през 1970-те години в Бруклин и проследява историята за млад мъж, принуден да помоли по-големия си брат и бивш затворник да се потопи отново в подземния свят на Ню Йорк, за да помогне на семейството. Но скоро и двамата братя се оказват в центъра на опасна въртележка от събития, пряко свързани с организираната престъпност.
22. Лоло
23. Мустанг
24. Нашите любовници (a.k.a. "Нашите любови")
25. Труман
26. Чудният Бокачо.



ИЗБРАНО