Павел Вълнев за смяната на собствеността на тв ”BiT”

8 февруари 2018 | 19:19 Дачев
В обръщение до медиите, досегашният собственик на телевизия BiT пише:

"Би Ай Телевизия (Bulgarian International Television) вече не е мое притежание. Въпреки че винаги съм гледал на телевизията като на бизнес проект, трябва да призная, че се разделям с нея с тъга. 
 
За малко повече от две години тук срещнах хора, които биха били гордост за всяка световна медия – и журналисти, и зрители. И тъй като нямам друг бизнес в България, не познавам политиците й освен тези, които са гостували в Чикаго, преживявам раздялата като прощаване с чиста мечта.
 
Мечтите обаче трудно се управляват отдалече, дори когато са оставени да се реят свободно на пазарния вятър. А пазарът в България е особен – телевизионният е съсредоточен в мейнстрийма, а рекламата е насочена натам. Ако съдя по ситуацията в САЩ, където живея, а и в Европа, за кратко време и тук ще се установи, че малките медии са задължителна част от избора на гражданите. Те дават глас на хората извън статуквото, носят плурализъм и демокрация. 
Но вече не съм в позиция да раздавам съвети. 
 
Винаги съм правил разлика между икономическата част на медията и нейното съдържание. Няма да намерите човек, отвътре в Би Ай Ти или отвън, който да каже, че някога съм се намесил в съдържанието. Нещо повече – винаги съм опазвал медията от външна намеса – политическа или икономическа. Затова хората на Би Ай са свободни. Новият собственик няма да сгреши, ако уважи и съхрани свободата и независимостта на екипа. Може би този е начинът България отново да се изкачи нагоре по скалата на свободата и независимостта на медиите. Трудно е, но не и невъзможно. Показва го кратката история на БИТ досега. Никоя друга телевизия, тук и по света, не е заемала челно място по доверие на аудиторията само за две години. 
 
Благодаря ви за доверието.
За мен и за брат ми Румен беше чест!
Павел Вълнев,
Чикаго, САЩ"

* * * * * * *

Днес стана известно, че досегашните собственици на телевизията братя Вълневи я продават на продуцента Мирослав Янев (на снимката). Сделката ще бъде приключена до дни и продажбата ще бъде официално обявена. Според слухове в интернет, цената е около 35 милиона евро.

Телевизията бе завършена като проект през лятото на 2015 г., а на 14 септември същата година, понеделник, в 07:00 ч. по сателит и кабел бе излъчена и първата й програма - "еМисия България".

Мирослав Янев е известен като изпълнителен продуцент на сериала "Хотел България" (2004 г., Нова телевизия), както и като продуцент за bTV Studios на сериалите "Домашен арест" (2011-2013) и "Къде е Маги?" (2012-2013), лайфстайл токшоуто "Високи токчета" (2011 - 2012), комедийното шоу "Младост 5" (2013). След 2010 г. е изпълнителен директор на продуцентската компания "Медиа Про" - част от компанията "CMЕ", собственик на bTV. В киното прави с Асен Блатечки касовия хит "Бензин" (2017).

* * * * * * *

В допълнително прессъобщение на телевизия BiT се казва:

"Има подписана сделка за продажбата на 100% от капитала на „Би Ай Телевизия“ ООД, компанията, която притежава телевизия BIT, на дружеството „Интерактив ТВ Системс България“ АД.
 
Проектът BIT стартира преди две години с идеята да бъде мост между българите в България и тези, живеещи в чужбина - телевизия, която да предоставя 24-часова програма с локални новини и уникални истории от България за Америка и обратното, от Америка за България. С екипа си от мотивирани професионалисти BIT спечели голямо зрителско доверие. За съжаление, финансовите резултати на телевизията не успяваха да поддържат производството на съдържание на два континента едновременно, което е много скъпоструващо начинание. Бизнес целите не бяха постигнати, което наложи смяната на собствеността и бизнес модела.
 
Зад „Интерактив ТВ Системс България“ стои екип от професионалисти с опит в създаването на съдържание. “Вярваме, че с добавянето на традиционен телевизионен канал ще можем да създадем хибриден продукт от нов тип – силата на телевизията, съчетана с гъвкавостта и близостта до аудиторията на дигиталните форми,” заяви Миро Янев, изпълнителен директор на Интерактрив ТВ Системс България. “Рестартираме проекта BIТ, за да създадем първата телевизия от ново поколение в България, насочена към младата и активна аудитория. Ще разчитаме на двете най-ценни богатства на BIT - страхотния екип и зрителското доверие, както и на нашия опит, за да създадем съдържание едновременно за всички платформи (телевизия, дигиталнo видео, втори екран, добавена реалност). Ще трансформираме най-добрите предавания на BIT, за да ги направим конкурентни в дигитална среда и ще ги надградим с нови и уникални елементи. Ще добавим нови предавания и любими лица. Вярваме, че продуктът ни ще бъде атрактивен за рекламодателите и ще позволи на новия проект да се самоиздържа и развива.”
 
Считано от днес телевизията влиза в период на трнасформация и преструктуриране, за да се подготви стартът на новата програмна схема."


ИЗБРАНО