”История на футбола” по канал ”History” преди световното

31 януари 2018 | 15:59 Дачев
Изпълнителният директор на "A+E Networks International" Патрик Виен обяви излъчването на „История на футбола“ ("History of Football") - 14-дневно телевизионно събитие, което ще продължи от 28 май до 10 юни 2018 година. Планирано за излъчване по History®, събитието ще отрази очакването и въодушевлението от Световното първенство по футбол през 2018 година.
 
Говорител за пресата по света ще бъде испанецът Давид Вия, носител на Световната купа и един от най-награждаваните играчи в света.
 
„История на футбола“ ще се излъчва в над 160 територии, сред които Бразилия, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Германия, Унгария, Италия, Япония, Корея, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Сърбия, Испания, Великобритания, както и в цяла Африка, Латинска Америка и Югоизточна Азия. 
 
Като част от 14-дневното програмно събитие, History® ще представи набор от оригинални първокласни документални сериали, както и късометражни специални продукции, допълнени с внимателна подборка от филми от световните първенства. Подкрепен от Вия и много други изтъкнати играчи, треньори, журналисти и специалисти, „История на футбола“ ще бъде задълбочено проучване на спорта от различни гледни точки. 
 
„История на футбола“ ще даде на феновете и възможности да гледат History® по нов и вълнуващ начин. Активностите в социалните медии като анкети, въпроси и отговори от специалисти, дискусии и комуникация с местните футболни отбори, ще помогнат за вдъхновяването на цели страни да се включат в разговора, за да дебатират и споделят мнения за някои от най-влиятелните играчи, мениджъри и моменти от историята на футбола. 
 
* * * * * * *
 
Патрик Виен:
“Ние замислихме „История на футбола“ като силновъздействащо увлекателно телевизионно събитие, поставящо акцента върху един от онези редки моменти в световната ни култура, когато голяма част от хората по целия свят се свързват помежду си с такава страст - Световното първенство по футбол. Създали сме уникална комбинация от световни и местни програми, по-дълги и по-кратки форми, за да даде на зрителите едно широкообхватно футболно съдържание, което ще представи много феноменални истории, определили облика на тази игра. Това е най-голямата международна програмна инициатива, която канал HISTORY е предприемал и аз не бих могъл да бъда по-горд с нашия екип и с Давид Вия като наш партньор”. 
 
Дан Корн, изпълнителен продуцент на „История на футбола“ и програмен вицепрезидент на A+E UK, отбелязва: 
“При тези темпераментни мнения за футбола на феновете по света, огромният програмен подбор на HISTORY за това събитие ще има за цел да ангажира и да даде начало на увлекателен дебат относно върховите исторически моменти в този спорт, за това кой е най-добрият играч в историята, кои са треньорите, оказали най-голямо влияние върху тази игра, и още много други. За най-запалените и за по-умерените фенове, History ще посвети 14 дни на историята на футбола” 
 
Давид Вия споделя:
“Като запален футболист имах шанса да видя от първо лице какво означава футболът за толкова много хора и какво влияние оказва той върху живота на хората. „История на футбола“, разказана толкова изчерпателно от толкова обичан и уважаван световен бранд като HISTORY, е забележително начинание. Аз съм въодушевен и поласкан от възможността да работя с HISTORY по това фантастично телевизионно събитие, защото то дава възможност на моите колеги - играчи, на треньорите и на мен самия да говорим за това какво означава тази игра за нас и да възкресим толкова много невероятни спомени”. 
 
* * * * * * *
 
В основата на „История на футбола“ са оригинални поредици като: 
 
„History’s Greatest Moments in Football“(“Най-великите моменти в историята на футбола“), 5 едночасови епизода - представлява хроника на отборите и играчите в най-новата история на Световното първенство, чиито умения и постижения направиха от този спорт нещо много по-значимо както за феновете, така и за обикновените зрители, и които поддържайки неспирното развитие на този спорт, го превърнаха в познатия ни днес комерсиален гигант.
 
Епизодите са:
1.“Pele and the Boys from Brazil and Argentina“(“Пеле и момчетата от Бразилия и Аржентина“);
2. „Pavarotti, Gazza and the Lions of Cameroon“(“Павароти, Газа и лъвовете от Камерун“);
3. „The Three Musketeers“(“Тримата мускетари“);
4. „Bring Me the Head of Diego Armando Maradona“(“Донесете ми главата на Диего Армандо Марадона“)
и
5. „Seven Goals That Shook the World“(“Седем гола, които разтърсиха света“).
Всеки от тях показва историята зад най-невероятните и значителни моменти във футбола и техните автори в лицето на играчите, треньорите и феновете. Епизоди 1, 2 и 3 са продуцирани от Goalhanger Films; 4 и 5 са продуцирани от North One Television. 
 
* * * * * * *
 
„Football Godfathers“(“Кръстниците на футбола“), 5 едночасови епизода - включва пет впечатляващи документални филма, които проникват в ума и стратегиите на най-великите и най-почитаните мениджъри на клубове, показвайки тяхното кариерно издигане, за да се превърнат в световни суперзвезди на спорта.
 
За всеки от петимата титани на съвременната игра е направен проникновен и честен портрет на постиженията както на терена, така и извън него, с помощта на архивни материали и интервюта с хора и играчи, които го познават най-добре.
Поредицата е продуцирана от Zig Zag Productions. 
 
* * * * * * *
 
„Football’s Greatest: Head to Head“ (“Най-великите във футбола: Един до друг“), 5 едночасови епизода - сравнява най-великите играчи от миналото с най-великите от днес, за да установи веднъж завинаги кой от тях е най-добрият.
 
Всяко поколение има мнение за това, кой е най-великият играч в света. За по-възрастните това са Пеле, Пушкаш, Еузебио, Ди Стефано и Чарлтън. За новото поколение това са Кристиано Роналдо срещу Лионел Меси или Давид Вия срещу Томас Мюлер. А за тези между дете поколения спорът е за съответния талант на Марадона, Зидан, Гулит или Ван Бастен.
 
С помощта на набор от експерти, играчи и носители на световната купа и използвайки безпристрастната статистика, както и романтиката на стила и страстта, поредицата ще се опита да отговори на най-трудния въпрос в спорта. 
Поредицата е продуцирана от Goalhanger Films.
 
* * * * * * *
 
Кратки телевизионни форми
 
HISTORY ще покаже и някои кратки оригинални специални продукции, които ще бъдат фокусирани върху всичко останало освен играта… от произхода на топката до безумството на най-отявлените фенове, находчивостта на фотографите и още много други. Кратките форми ще дадат по-задълбочена представа за футболния спорт. 
 
- „The Photographer“(“Фотографът“) – Джери Кранхъм и Марк Лийч получиха голяма известност, след като отразиха някои от най-незабравимите моменти във футбола. От 60-те години на миналия век те снимат и обезсмъртяват най-невероятните положения от най-голямото шоу на трева, много от които не са виждани досега. Това са забравените образи на Световното първенство. 
 
- „The Scout“ (“Скаутът“) – Пит де Висер се смята за един от най-големите футболни скаути в света. Той е станал известен с откриването на световни звезди на футбола като Яп Стам, Давид Луиш, Марк Овермарс, Рууд ван Нистелрой, Еден Азар и Кевин де Бройне. В тази продукция той разкрива своите тайни за първи път.
 
- „The Superfan“(“Суперфенът“) – Мануел Касерес Артесеро, по-известен като ‘Manolo el del bombo’, е национална институция в Испания и мегафен, който носи фланелка с номер 12 всеки ден и управлява уникален бар за фенове на футбола във Валенсия, който прилича на музей на испанския футбол. Той придоби международна известност, когато неговият знаменит барабан беше откраднат миналата година.
 
- „The Referee“ (“Реферът“) – Яуахир Джуълс е описвана като един от най-забележителните рефери в Англия. Двадесет и три годишна, тя е единствената жена-рефер от мюсюлмански произход, квалифицирана от Футболната асоциация, официално практикуваща в момента на футболния терен, където редовно наказва грубите играчи на игрищата на скандалните Hackney Marshes в Източен Лондон.
 
- „The Prodigy“ (“Феноменът“) – 4-годишният Марко Антонио може да е малък, но заради футболните му умения мнозина вече го наричат следващия Неймар. Неговите родители гледат на уменията му с топката като на изходен билет от един от най-суровите бордеи на Рио де Жанейро. Но многообещаващата му бъдеща кариера виси застрашително на косъм поради сериозни чревни проблеми, изискващи медицинска помощ, каквато липсва в страната.
 
* * * * * * *
 
A+E Networks има офиси в САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Полша, Южна Африка, Холандия, Дания, Япония, Корея и Сингапур.
Компанията е джойнт венчър на Disney-ABC Television Group и Hearst.