Зимната олимпиада от 9 февруари по БНТ и Евроспорт

30 януари 2018 | 10:49 Дачев
Зрителите на БНТ ще могат да наблюдават на живо най-интересните моменти от Олимпийските игри в южнокорейския град Пьончанг, които ще се проведат от 9 (петък) до 25 февруари 2018 г.
 
„Съгласно подписания договор с „Дискавъри Комюникейшънс“, обществената телевизия придобива правата за директно излъчване на 110 часа програма от зимните олимпийски игри през 2018 г. и 250 часа от състезанията в рамките на лятната Олимпиада през 2020 г. в Токио“ – заяви генералният директор на БНТ Константин Каменаров и допълни, че въпреки сложните преговори с американската компания, която миналата година спечели търга за разпространение на състезанията до 2024 г., БНТ продължава традицията от 70-те години на миналия век да предава пряко Олимпийските игри.
 
„Прекрасно е, че това споразумение ще гарантира на спортните фенове в България възможността да проследят интересните олимпийски моменти по най-добрия начин за тях. Богатият опит на БНТ в отразяването на Олимпийските игри, заедно с иновативния подход на „Дискавъри“ и целогодишното проследяване на олимпийските спортове от „Евроспорт“, ще ни позволи да пренесем чрез телевизионните екрани всеки миг от Олимпиадата до хората. Гордеем се, че можем да споделим вдъхновяващите истории на българските спортисти и техния път към осъществяване на мечтите“ – каза Виктория Дейвис, генерален мениджър на „Дискавъри Нетуъркс“ за Централна и Източна Европа, Североизточна Европа, Турция и Средиземноморието.
 
Досега БНТ придобиваше права за излъчване на Олимпийските игри в качеството си на член на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). След като „Дискавъри“ спечели правата за излъчване, компанията проведе поредица от преговори с обществени телевизионни оператори в Европа за сублицензиране, за да отговори на изискванията на МОК да бъдат осигурени минимум 100 часа безплатно излъчване на зимните олимпийски игри и 200 часа от лятната Олимпиада. 
 
* * * * * * *
 
20 състезатели ще представят страната ни в 6 олимпийски дисциплини на предстоящата зимна олимпиада в Пьончанг. Знаменосец на българския отбор ще бъде именитият ни сноубордист Радослав Янков. 
 
БНТ ще излъчи официалната церемония по откриването на Олимпийските игри. Очаква се в спектакъла да вземат участие 2 000 изпълнители, а организаторите залагат на високите технологии. БНТ ще направи зрителите си съпричастни и на заключителното събитие на Олимпиадата в Корея, както и на стартовете на българските спортисти и най-атрактивните дисциплини от програмата на състезанията.
 
Българските представители ще се състезават в сноуборда (Александра Жекова, Радослав Янков и Теодора Пенчева), в алпийските дисциплини, където България ще представят Алберт Попов и Мария Киркова, в ски бягането (Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов, Антония Григорова). Световният шампион в ски скоковете при младежите през 2011 г. Владимир Зографски е единственият българин в този спорт, а в биатлона страната ни представя най-многобройната група състезатели: Красимир Анев, Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Михаил Клечоров, Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова. Павел Ангелов е представителят ни в дисциплината спускане с шейни.
 
* * * * * * *
 
Методи Манченко, главен продуцент на Продуцентски център „Спорт“ в БНТ:
„Усилията на целия ни екип са мобилизирани за доброто отразяване на зимните Олимпийски игри и въпреки изключително кратките срокове, за пореден път ще дадем възможност на зрителите на видят най-вълнуващите мигове от голямата зимна надпревара!“.
 
Манченко уточни, че важна гаранция за успеха са талантът и професионализмът на най-опитните коментатори на Олимпийски игри в телевизионния ефир - Камен Алипиев (в алпийските ски), Петър Василев (ски скок), Антония Близнакова и Петър Иванов (биатлон), Георги Славчев (сноуборда). Ски бягането ще коментира Евгени Николов, хокейните срещи – Ценко Симов, а състезанията по фигурно пързаляне ще следи Цветелина Абрашева.

* * * * * * *

Евроспорт пък, съвместно с Discovery, предлага на спортните фенове дигитални иновации в отразяването на игрите в Пьончан - първото по рода си отразяване на живо с помощта на виртуална реалност (VR). С мобилното приложение Winter Olympics Eurosport VR ще могат да се проследят над 50 часа пряко предаване, включващо някои от най-значимите моменти.
 
VR преживяването ще бъде достъпно за широка гама от спортове, сред които ски алпийски дисциплини, кърлинг, фигурно пързаляне, хокей, шорттрек, ски скокове, скелетон и сноуборд. Церемониите по откриването и закриването на Олимпийските игри в Пьончан също ще бъде достъпно за наблюдаване с виртуална реалност. Феновете ще имат възможност да персонализират изцяло своето съдържание, като изберат предпочитаната от тях гледна точка от 6 различни камери и по този начин да се потопят в атмосферата в реално време.
 
Уникалното преживяване е възможно благодарение на Intel True VR с помощта на множество камери, за да създаде 360-градусова виртуална среда, чрез която феновете ще са максимално близо до спортистите и действието на зимните арени.
 
Прякото отразяване на Зимните олимпийски игри с над 900 часа на живо по каналите Евроспорт 1, Евроспорт 2 и на екраните до поискване, ще започне на 9 февруари. Дигиталните платформи "Eurosport Player", "Eurosport app" и www.eurosport.com/olympics ще бъдат място, където феновете ще могат да проследят всяка минута, всеки състезател и всеки спорт онлайн, на мобилно устройство, таблет или свързан телевизор.