Вяра и общество (събота, БНТ1)

19 януари 2018 | 16:13 Дачев
Подкопава ли религиозните устои Истанбулската конвенция?
 
В изданието на 20.01.2018 г. ще видим:
 
• За третия пол, социалната роля на пола, джендър идеологията и подводните камъни, които могат да ерозират представи и практики, установени в християнството. 
На път ли сме да променим вековно установен социален модел? След законодателството, може ли да се прередактира и онова което казва Евангелието за мъжа и жената? Дали не започва правно преминаване от непроменяем биологичен пол към променяем пол по избор?
 
И каква е християнската позиция по казуса? Не подминаваме ли с лека ръка проблеми, които след време ще се стоварят върху децата ни? 
 
Дискусия с проф. Калин Янакиев – философ, доц. Клара Тонева – православен богослов и Влади Райчинов, заместник-председател на Обединени евангелски църкви (религиозната общност, която първа излезе с позиция срещу приемането на Истанбулската конвенция в настоящия й вид).
 
• Духовният водач, който завеща българите на Светата Троица – в деня на свети Евтимий, патриарх Търновски, разказ за него като историческа личност.
 
За ролята му в един от най-драматичните периоди от живота на Средновековна България – завладяването й от османците. За малко известни факти от неговата младост, свързани със заточаването му от византийския император на о-в Лемнос. Ще говорим за хипотезите, свързани с последните години от живота му, прекарани в заточение и с все още неразгаданата тайна за мястото, където е погребан. 
 
Горан Благоев ще търси отговор на тези и други въпроси с проф. Милияна Каймакамова (историк) и проф. Искра Христова-Шомова (старобългарист). 
 
• Има ли масонски символи в християнството? 
 
Отговора на този въпрос, поставян често от зрителите, ще научим от доц. д-р Ралица Русева, изкуствовед и главен уредник на Музея за християнско изкуство.


ИЗБРАНО