Обществената дискусия по Истанбулската конвенция - по БНТ2

19 януари 2018 | 15:53 Дачев
Този вторник, 23 януари 2018 г. от 11 до 14:30 часа, БНТ2 ще излъчи пряко обществената дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
 
Във форума, който ще се състои в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, ще участват депутати, представители на изпълнителната власт, неправителствени организации, експерти.
 
* * * * * * *
 
Истанбулската конвенция е предложена за подписване на 11 май 2011 г.  и е в сила от 1 август 2014 г. 
На 13 април 2016 г. на заседание на Министерски съвет министърът на правосъдието (тогава) Екатерина Захариева предлага да се присъединим към Истанбулската конвенция, като прилага български превод на документа.
На тържествена церемония, на 21 април 2016 г. в София министърът на правосъдието Екатерина Захариева подписа Истанбулската конвенция.
 
На 12 януари 2018 г. проектозаконът за ратификация на  документа бе внесен в Народното събрание, където предстои неговото обсъждане и гласуване.
 
* * * * * * *
 
Според данни на анкетно проучване, проведено от „Алфа рисърч“, специално за предаването на БНТ „Референдум“, излъчено на 16 януари, само 13,2% от анкетираните посочват, че са обстойно запознати с документа. 
 
Малко над 59% от участвалите в допитването отговарят, че имат обща представа за  текстовете от Конвенцията, а 27,6% от участвалите в проучването не са запознати с въпроса.


ИЗБРАНО