Въпроси около смъртта на изобретателя Никола Тесла

19 януари 2018 | 12:38 Дачев
Новата поредица на Discovery Channel „Тесла: Разсекретено“ търси отговори на въпроси около смъртта на изобретателя Никола Тесла и мистериозното изчезване на част от файловете му; представя и едно от най-опасните му изобретения – „Лъча на смъртта“
 
Дали Никола Тесла е изобретил едно от първите оръжия на масовото унищожение и дали е бил  убит именно заради това? Радиото, мобилният телефон и променливият ток коренно променят начина на живот на хората  и всички те имат общо с един много важен човек: Никола Тесла. Той, който често е наричан ‘‘Човекът, изобретил 20-и век‘‘, е един от най-известните и може би най-опасните умове за своето време. 
 
През 1943 г. е открит мъртъв в хотелска стая, като сейфът му е бил счупен, а изследването му – изчезнало. През 2016 г. ФБР разсекретява 250 документа, даващи ясен поглед над последната работа на Тесла преди смъртта му. Тези файлове разкриват нова информация за оръжие, измислено от него и наречено ‘‘Лъчът на смъртта‘‘ и показват, че световните сили, включително Съединените американски щати, Съветският съюз и Осемте сили, са били силно заинтересовани от изобретението.
 
Разсекретените файлове на ФБР са довели много експерти до убеждението, че е нужно детайлно разследване, което да определи какво се е случило на Никола Тесла.
 
Изцяло новата поредица „Тесла: Разсекретено“ ("Tesla's Death Ray: a Murder Declassified") с премиера на 27 януари 2018 г. от 22:00 ч. по Discovery Channel се стреми да разкрие повече за живота и изобретенията на новатора.
Видео (30 сек., дублаж на български език)

4 епизода по 41-42 мин.
 
* * * * * * *
 
Военният следовател Джак Мърфи и биографът на Тесла - Камерън Принс се впускат в обиколка на света, търсейки информация за нововъведенията на изобретателя и за изследването, изчезнало от сейфа му. От последната лаборатория на Тесла в Шореам, Ню Йорк на Лонг Айлънд, през първата му такава в Колорадо, до родината му – Сърбия, екипът търси липсващи документи и нови данни за да се опита да разбере повече за ‘‘Лъчът на смъртта‘‘ на новатора.
 
Мърфи и Принс интервюират широк кръг от хора, включително и най-близкия жив роднина на Тесла. В Сърбия екипът открива документи, които ще променят мирогледа на света за Тесла и оръжието му. Дълбоко в архивите, екипът изследва невиждани досега ръкописни скици и изчисления за „Лъча на смъртта“, допълнени от самия Тесла.
 
Докато те разследват, техните открития са споделени с инженера Арън Косчо, който е събрал цял екип за създаването и тестването на прототип на оръжието на Тесла. Ако Косчо успее да докаже, че изграждането и активирането на фаталното оръжие е правдоподобно, това би осигурило разбираем мотив за убийство. „Лъчът на смъртта“ на изобретателя би могъл да върне баланса на силата през Втората Световна война, а световните суперсили биха се надпреварвали да получат плановете – или поне да се погрижат те да не попадат в ръцете на враговете им.
 
* * * * * * *
 
„Тесла: Разсекретено“ е продуциран за Discovery Channel от Sirens media LLC. За Sirens Media изпълнителните продуценти са Ребека Тот Дийфенбах, Валери Хаселтън Дрешър, Лусила Д'Агостино, Фейт Гаскинс, Джон Колин и Кейси Дейл.
 
За Discovery Channel Крис Рантамаки е старши вицепрезидент на продукцията и развитие, Джоузеф Шнайер и Майкъл Гара са изпълнителни продуценти, а Мери Харисън е продуцент.


ИЗБРАНО