Григор Димитров - Макензи Макдоналд пряко по Евроспорт 1

16 януари 2018 | 17:13 Дачев
Евроспорт 1 ще излъчи на живо срещата от втория кръг на "Australian Open" между Григор Димитров и квалификанта Макензи Макдоналд (САЩ, 186 позиция в ранглистата). Мачът ще се проведе утре (сряда, 17 януари 2018 г.), като прякото предаване ще започне след 10:00 ч. българско време, в зависимост от продължителността на предходните двубои.
 
В навечерието на втория мач на Димитров на кортовете в Мелбърн, първата ракета на България попадна във фокуса на световноизвестния треньор по тенис Патрик Муратоглу, който отново е част от експертния екип на Евроспорт за турнирите от Големия шлем. Рубриката на Муратоглу „Треньорът“ подлага на подробен анализ определени компоненти от играта на най-големите звезди на тениса. Според него, невероятният прогрес в играта на българина се дължи на подобрения му начален сервиз (през 2017 година Димитров реализира 77,5% от първия си сервиз, което е с цели 5,2% повече в сравнение с 2016), който статистиката вече нарежда до този на доказани специалисти в тази област като Томаш Бердих и Фелисиано Лопес. Сервисът на Димитров е толкова ефективен заради подобрената му скорост, категоричен е „Треньорът“. Миналата година Димитров постигна скорост от 192 км/ч, което е със 7 км/ч повече, отколкото през 2016.
 
Според анализа на Муратоглу, българинът е спасил 68% от точките за пробив на съперниците си, което е ръст от 10% в сравнение с 2016 г. В това отношение резултатът на Григор е по-добър, отколкото на всеки друг, включително и на Роджър Федерер.
 
* * * * * * *
 
Експертен анализ на френския супертреньор Патрик Муратоглу (Patrick Mouratoglou):
 
Световноизвестният треньор по тенис отново е част от екипа от експерти на Евроспорт за турнирите от Големия шлем. Неговата хитова рубрика „Треньорът“ се завръща в ефир по време на Australian Open, за да подлага на подробен анализ определени компоненти от играта на най-големите звезди на тениса. 
 
В първия епизод за 2018 година на фокус е представянето на третия в световната ранглиста Григор Димитров. Ето какво казва треньорът на Серина Уилямс за първата ракета на България:
 
„През миналата година Григор Димитров безспорно изигра най-силния сезон в кариерата си. През ноември той спечели титлата в турнира „Мастърс 1000“ в Лондон и завърши годината под номер 3 в световната ранглиста. Едно страхотно постижение за играч, който година и половина по-рано се бе сринал до номер 40 в ранглистата и му бе сложен етикета „Пропилян талант“. На какво обаче се дължи този невероятен прогрес в играта на българина?
 
Ако трябва да се отличи един елемент, то това категорично е сервисът. През 2017 година Димитров реализира 77,5% от първия си сервиз, което е с цели 5,2% повече в сравнение с 2016. По този показател сервисът на Григор е също толкова добър, колкото този на доказани специалисти в тази област като Томаш Бердих и Фелисиано Лопес.
 
Какво обаче прави сервиса на Димитров толкова ефективен? Скоростта му несъмнено е фундаментален компонент. Миналата година Димитров постигна скорост от 192 км/ч, което е със 7 км/ч повече, отколкото през 2016. Както често се случва, малките промени имат голям ефект. 
 
Миналата година българинът спаси 68% от точките за пробив на съперниците, като по този показател се наблюдава ръст от 10% в сравнение със статистиката му от 2016 г. В това отношение резултатът на Григор е по-добър, отколкото на всеки друг. Включително и на Роджър Федерер.“