Руско-португалски сериал за Мата Хари по bTV

11 януари 2018 | 13:14 Дачев
Изпълненият със скандали и трудности живот на холандската стриптийзьорка и шпионка - от 18 януари, четвъртък, 21:30 ч., след финала на руския сериал "Екатерина" в сряда

Екзотична танцьорка на име Мата Хари е арестувана заради подозрения за измяна. Преди делото, решило съдбата й, тя разказва историята на живота си, за детството, брака в Индонезия и шпионажа във Франция.
 
Матахари означава слънце на индонезийски (мата – око, хари – ден), а буквалният превод е „окото на деня“.
 
Това е първият по рода си сериал за военна шпионка, създаден от руско-португалски екип от актьори и продуценти. Първият сезон е сниман на територията на двете държави. В Португалия локациите са в Лисабон и Порто, а в Русия – Санкт Петербург.
 
Истинското име на Мата Хари е Маргарета Гертруда. Родена е на 7 август 1876 г. Леуварден, столицата на холандската провинция Фризия. Прекарва безгрижно детство в семейството на богатия предприемач Адам Зеле. Детската идилия бързо се срива и тя е изпратена при кръстника си в град Снек, а по късно отива да учи за детски възпитател, където директорът на учебното заведение флиртува с нея, принуждавайки я да напусне.
 
На 18-годишна възраст се омъжва по вестникарска обява за Рудолф Маклеод. За трудната част от живота ѝ зрителите на bTV ще разберат от сериала „Мата Хари“. 
41-годишната Маргарета Гертруда е осъдена на смърт през 1917 г. и е разстреляна във Франция по подозрение, че работи за Германия - въпреки твърденията ѝ, че е невиннна. 
 
* * * * * * *
 
Образът на Мата Хари е вдъхновил изключително много кинотворби през годините. Някои от най-именитите актриси са влизали в него – Грета Гарбо, Марлене Дитрих, Франсоа Фабиан, а сега и родената през 1981 г. в Орлеан френска актриса Ваина Джоканте. 
 
Танцовите ѝ умения се оказали решаващи при избора ѝ за ролята на Мата Хари. 15-годишна, още докато учи в гимназията, Ваина става част от балета на Операта в Марсилия, а на 16 ѝ поверяват главна роля във филм. Следват над 30 роли в киното и телевизията.

В ролите ще видим още Жерар Депардийо, Рутгер Хауер, Джон Корбет, Кристоф Ламбер.



ИЗБРАНО