Българи в Португалия и португалка в България

5 януари 2018 | 11:21 Дачев
Тази събота вечер, 06.01.2018 г., "Музиката на Европа" - филм на Десислава Ризова
 
За двама талантливи българи, намерили професионална и житейска реализация в Лисабон, разказва журналистката на bTV. Тя среща зрителите с магията на музиката, за да покаже свободата да пътуваме, работим и творим в Европа без граници.
 
За повече от 65 години от своето създаване, Европейският съюз е променил живота на много хора, съдби и планове. Позволил е на хората на стария континент да се движат свободно, да избират и да променят решението си. Десислава Ризова представя съдбата на Симеон Димитров – племенник на българския патриарх Неофит и хорист в операта „Сан Карлош“ в Лисабон. 
Репортерката влиза зад кулисите на операта и в Музея на оперните дрехи, за да покаже на зрителите безграничните възможности на творчеството и свободното пътуване.
 
Българският енорийски свещеник Гоце Христов също попада в столицата на Португалия, следвайки мечтата си за Европа. Защо остава там и какво значение има служението му за живота на българите в Португалия, зрителите ще видят в събота веднага след централната емисия на новините. 
 
* * * * * * *
 
Европа няма граници за тези, които владеят универсалния език на изкуството. Това доказва и историята на португалката Ана Мендес – графичен дизайнер, намерила своята реализация в България.


ИЗБРАНО