Патриарх Неофит с интервю за ”Вяра и общество”

22 декември 2017 | 13:47 Дачев
„Няма разногласия в Светия синод на МПЦ, за това БПЦ да им бъде Църква-майка” - събота, 23 декември от 17:00 ч. по БНТ1
 
Първо заседание на двата синода в София, след писмото на Македонската църква за тяхната автокефалия. Ще чуем ексклузивните интервюта на българския патриарх Неофит и македонския архиепископ Стефан, дадени единствено пред камерата на предаването "Вяра и общество".
 
Братът на св. Климент Охридски, ръкоположен от папата – той е бил славянски просветител, ученик и неизменен спътник на св. св. Кирил и Методий, един от светите Седмочисленици, основоположник на Преславската школа.
За пътя на големия просветител, който честваме на 23 декември – св. Наум - път, който минава през Плиска, Девол и Охрид и за хипотезите около неговата личност Горан Благоев разговаря с проф. Бистра Николова и доц. Веселина Вачкова. 
 
Как се ражда Младенецът сред малчугани в храма? – репортаж за благодатното сътрудничество между една детска градина и един столичен храм в навечерието на Рождество Христово.
Вижте какво направиха възпитаниците и учителите от 81 детска градина „Лилия” в София, подкрепени от свещеник Александър Лашков от храм „Св. Троица”. 
 
Защо така лесно се изкушаваме да забравим същността на празника Рождество? Какво означава Бъдни вечер? Защо Бог трябва да се роди? Изгубва ли празнуването на Рождество Христово своя истински корен и смисъл? 
Чуйте какво мисли свещеник Светозар Арабаджиев от София.
 
Дървото на Младенеца – разказ за превръщането на елхата в символ на Рождество Христово.


ИЗБРАНО