„Даян Фоси: Тайни в мъглата“ със Сигорни Уивър от днес

7 декември 2017 | 18:06 Дачев
Документален минисериал в 3 едночасови епизода
 
Както наскоро съобщихме, минисериалът на National Geographic в три части "Dian Fossey: Secrets in the Mist" предлага интимен поглед към живота и завета на легендарната изследователка на примати - 32 години след нейното жестоко убийство. Началото е тази вечер в 22:00 часа.
 
Глобалният минисериал ще бъде показан в общо 171 държави и на 45 езика в цял свят.
 
През декември на 1966 г. Даян Фоси напуска Съединените щати, за да се отправи към Африка, където започва да изследва горилите. Докато е в централноафриканската държава Руанда Фоси се влюбва в този животински вид и посвещава живота си на опазването му. Тя се превръща в международна икона и уважаван приматолог, като непрестанно се бори срещу посегателствата на бракониерите. Тази борба вероятно е и причината тя да загуби живота си, въпреки че обстоятелствата около убийството ѝ остават неясни. 
 
Сериалът е изпълнен с личните наблюдения на Фоси, записани в дневниците ѝ и озвучени от Сигорни Уивър, която има специална връзка с Фоси. Актрисата печели „Златен глобус“ и е номинирана за „Оскар“ за въплъщението си в образа на изследователката във филма от 1988 г. „Горили в мъглата“ ("Gorillas in the Mist", непоказван у нас).
 
Уивър неслучайно е избрана да предаде личните мисли и чувства на Фоси. Признатият кинорежисьор, продуцент и сценарист Джеймс Марш е изпълнителен продуцент на сериала. През 2008 Марш режисира „Човек върху жица“ - документален филм, награден с „Оскар“ и разказващ историята на Филип Пти, който прекосява разстоянието между Кулите близнаци в Ню Йорк върху жица.
Марш е отговорен и за „Теорията на всичко“ (2014 г.) - биографична драма за Стивън Хокинг, наградена с Оскар и 4 номинации, както и с 2 награди и 2 номинации за „Златен глобус“.
 
"Даян Фоси: Тайни в мъглата" предоставя ексклузивен достъп до редки и невиждани кадри на самата Фоси по време на нейните ежедневни изследвания за живота на горилите отблизо. Включени са още и задълбочени интервюта с най-близките ѝ колеги и приятели, в това число с изследователя на горилите и докторант Уейн Макгуайър и с нейният приятел, сър Дейвид Атънбъръ. Разказана е историята на живота й от самотното ѝ детство до дейността ѝ в Руанда, където открива изследователския център „Карисоке“ през септември 1967 и прекарва 18 години в изучаване и опазване на популацията на планинската горила там.
 
Сериалът показва близкото ѝ приятелство с младата горила Диджит, чието безмилостно осакатяване и обезглавяване от бракониери дълбоко засяга Фоси, както и хората, с които тя работи. Разказва се и за фотографа на National Geographic Боб Кембъл, в когото се влюбва, но разбива сърцето ѝ, когато решава да се завърне в цивилизацията при съпругата си.
 
Фоси е брутално убита в отдалечената си планинска колиба през 1985 г. Сериалът разглежда разследването на убийството ѝ, както и последвалия процес срещу Макгуайър, който е обявен за виновен от властите на Руанда в негово отсъствие. Присъдата му дълго време е поставяна под съмнение от запознатите с обстоятелствата, а сега – с ексклузивния достъп до личните принадлежности на Фоси, включително предмети от местопрестъплението, както и интервю със самия Макгуайър – неговите твърдения, че е невиновен, се сдобиват с нова достоверност.
 
С поглед към завета, оставен от Фоси, сериалът включва кадри на групата горили на Пабло - наследници на горилите, които Фоси изследва. Благодарение на нейната работа по опазване на популацията на планински горили в Руанда, групата има шанса да оцелее през най-зловещите години на посегателство и заплахи в тяхната територия на местообитание.
 
* * * * * * *
 
Носителят на „Оскар“ Джеймс Марш и Tigress Productions откриват обширен архив с кадри и в сътрудничество с Dian Fossey Gorilla Fund успяват да намерят хиляди снимки и стотици писма и лична кореспонденция на Фоси. 
Tigress Productions интервюират хората, познавали я най-добре, за да разкажат най-точно историята ѝ. Сериалът подчертава и изумителните открития, които Фоси прави за живота на горилите и техните социални структури.
 
"Даян Фоси: Тайни в мъглата" е продукция на Tigress Productions, част от Endemol Shine Group, за National Geographic. 
За Tigress Productions режисьор е Зара Хейс, начело на екипа на сериала е Сара Пийт, а изпълнителен продуцент е Дик Колтхърст.
 
* * * * * * *
 
Ето и описание на трите премиерни епизода:
 
МОМИЧЕТО С ГОРИЛИТЕ
Четвъртък, 7 декември, от 21:55 часа
 
В изолирана планинска местност в Руанда викове на ужас прорязват сутрешната мъгла. На зазоряване на 27 декември 1985 г. Даян Фоси, едно от големите имена в опазването на дивата природа, е открита мъртва, брутално убита с мачете. Световноизвестната икона се е борила за спасяването на планинската горила от изчезване, но си е създала и опасни врагове, които вероятно са отнели живота ѝ.
 
ТЪМНАТА СТРАНА НА ПЛАНИНАТА
Четвъртък, 14 декември, от 21:55 часа
 
След като любимата горила на Даян Фоси е съсечена и здравето ѝ се влошава, сър Дейвид Атънбъръ отива в Руанда, за да заснеме горилите. Резултатът е едно от най-ценените телевизионни преживявания с животни в дивата природа. Заради битките ѝ с правителството на Руанда, обаче, Фоси е принудена да се завърне в САЩ. През този период Фоси пише „Горили в мъглата“ и се превръща в световна знаменитост.
 
УБИЙСТВО В ПЛАНИНАТА
Четвъртък, 21 декември, от 21:55 часа
 
Изследователят на горили Уейн Макгуайър е признат за виновен за убийството на Даян Фоси, след като повърхностното разследване от страна на полицията в Руанда не успява да предостави почти никакви факти за разкриване на мистерията. Макгуайър успява да напусне страната преди да бъде арестуван. На процеса за убийството получава доживотна присъда в негово отсъствие. Оттогава Макгуайър живее с последствията от съдебното решение. Наистина ли я е убил или е жертва на несправедливост вече 32 години? И ако не е той, тогава кой?
 


ИЗБРАНО