Жребий (петък, БНТ1)

1 декември 2017 | 13:46 Дачев
Пряко от Москва - жребий за разпределение на отборите в груповата фаза от Световното първенство по футбол в Русия през 2018 г. 
 
Водещ на церемонията ще бъде знаменитият нападател на националния отбор на Англия от близкото минало Гари Линекер (който ще работи по време на Световното първенство в екипа на ВВС). Негова партньорка ще бъде руската спортна журналистка Мария Командная.
 
Водещ на директното предаване ще бъде Ивайло Ангелов, а първите прогнози и коментари ще направят гостите в студиото на БНТ – бившият национал и настоящ треньор Христо Янев, футболният статистик Румен Пайташев, както и съдията Павлета Рашкова.

* * * * * * *
 
Жребият за Мондиал 2018 ще бъде запомнен първо с това,  че ще се проведе в Кремъл, с което домакините  подчертават високото ниво, на което ще бъдат приети гостите на шампионата. „Гледай как звездите се срещат!“ – това е слоганът, който съпровожда кампанията за теглене на жребия. Събитието има амбицията да привлече футболния елит, като сред гостите се очаква да бъдат наставниците на всичките 32 отбора-участници.
 
FIFA обяви асистентите, които ще теглят имената на отборите. Сред тях са първият вицепрезидент на Руския футболен съюз Никита Симонян, аржентинската футболна легенда Диего Марадона, световният шампион от 1966-та англичанинът Гордън Бенкс, бразилецът Кафу, носителят на „Златната топка“ през 2006 г. Фабио Канаваро, бившият играч на „Манчестър Юнайтед“ и понастоящем посланик на добра воля на УТИЦЕФ Диего Форлан, авторът на първия златен гол на световно първенство Лоран Блан и легендата на „Барса“ Карлес Пуйол.
 
Сред гостите, които ще се появят на сцената на Кремълския конгресен дворец, е бившият германски национал Мирослав Клозе, който е  част от треньорския екип на бундестима  и ще  има задачата да представи купата на световния шампионат 2018 в Москва.
 
Сценарият на шоуто засега  се пази в тайна, но е известно, че самото теглене ще премине по стандартната процедура. Имената на всички национални отбори са поместени в 4 урни, съгласно рейтинга на FIFA. Русия, като страна-домакин, автоматически попада в първа група на първенството и ще оглави група А.
 
Принципът на жребия по групи остава непроменен – във всяка група може да попадне по един отбор от съответната континентална зона, като изключение прави само зоната на УЕФА. Стандартната процедура предвижда първо да бъде изтеглена страната-участник, а след това групата на първенството, в която попада.
 
Календарът на срещите за всяка от групите вече е подготвен. Първите три мача на всеки отбор ще се играят в различни градове.
 
Световното първенство по футбол през 2018 г. ще се проведе от 14 юни до 15 юли 2018 г.


ИЗБРАНО