bTV Action открива рубрика ”Екшън в 8” - само за премиери

28 ноември 2017 | 10:19 Дачев
Каналът на bTV Media Group открива новата си рубрика „Екшън в 8“,  която ще представя само премиерни продукции. Всеки делничен ден в 20:00 г. по bTV Action.
 
Първата от тях е новият сериал на Warner Bros. Television/20th Century Fox Television:Fox Network „Смъртоносно оръжие“ ("Lethal Weapon", САЩ, 2016 г.) - изпълнен с критични ситуации, инфарктно взети решения, отмъщение, преследвания и прелюбопитни разследвания. Първият сезон започва на 6 декември 2017 г. (сряда). Сюжетът разказва историята на едно класическо полицейско дуо, Ригс и Мъртоу, работещо в ритъма на изпълнения с престъпления модерен Лос Анджелис.

Сезон 1 се състои от 18 епизода, а за недовършения още сезон 2 са планирани 22.
 
След смъртта на младата му съпруга и нероденото му дете, бившият морски детектив Мартин Ригс (Клейн Крофърд) се премества в Калифорния, за да започне отначало в полицейския отдел на L.A. Негов партньор е Роджър Мъртоу (Деймън Уейънс), тъкмо завърнал се на работа след почти фатален инфаркт. От момента, в който се срещат става ясно, че партньорството им е обречено – Ригс следва инстинкта си, докато Мъртоу следва разумната техника. Но по време на първия им случай, Ригс въвлича Мъртоу в преследване и престрелка с търговци на наркотици и по-възрастният полицай се "чувства жив" за първи път от много години. 
 
Същевременно Ригс разбира защо Мъртоу иска да се прибере жив всеки ден – той има семейство и новородено бебе. Докато разследването приключва, Ригс осъзнава, че може би е намерил нещо, за което си струва да живее: партньор и приятел (в лицето на Мъртоу). Дори Мъртоу смята, че партньорството им може и да се получи. Само ако Ригс не го убие пръв!
 
* * * * * * *
 
„Много харесах сценария, когато го прочетох" - споделя Деймън Уейънс. "В самия Мъртоу намирам човек, който има нужда от приключения. Преди време преживях мозъчна операция. След такава случка е трудно да се включиш в предишното си всекидневие и да живееш отново. Мисля, че точно там се намира и самият Мъртоу. Това е герой, който вече е познат на публиката. Ако решиш да имитираш вече познатото, си загубен. Затова трябва да се стараеш всеки ден и да дълбаеш в характера на героя”.
 
„Честно казано, не бях заинтересован да участвам в поредица като тази" - разкрива Клейн Крофърд. "Без въобще да прочитам сценария казах, че не искам да се снимам. Смятах го за неуважително да искаш да повториш филм, който е преживял такъв успех. Но те бяха много настоятелни! Разбрах, че продуцентите на поредицата са минали през поне 30 актьори,преди отново  да ми предложат да работя с тях. Прочетох част от сценария и разбрах, че съм бил на крачка от загубата на нещо специално”.
 
* * * * * * *
 
Любопитни факти:
 
- В пилотния епизод, в началото виждаме жената на Ригс – Миранда, която маха на съседа, докато полива цветята. А къщата зад съседа е къщата, където Мъртоу е живял в кинофилмите от поредицата „Смъртоносно оръжие”.
- Деймън Уейънс в ролята на Мъртоу взима роля и в „Последният бойскаут” (1991 г.), който също както „Смъртоносно оръжие” (1987) е филм на сценариста Шейн Блек.
- Премиерата на сериала е точно 29 години след премиерата на филма „Смъртоносно оръжие” през 1987 г.
- В последния епизод на първи сезон, по време на завършването, едно име е извикано – Майкъл Кайл. А това е име на герой, изигран от Деймън в сериала "My Wife and Kids" („Моята жена и дете”, 2001).
- В трети епизод крадци обират камион, пълен с оръжия - по същия начин като крадците в „Жега” (1995 г.). Тод Ливайн е в ролята на шофьор на камиона, който още е играл и Боско, един от полицаите в екипа на Ал Пачино в „Жега”.
- Във финалния епизод на първи сезон Ригс нарича Мъртоу „непробиваем”.  През 1996 г. Уейънс играе заедно с Адам Сандлър във филм със същото име - „Непробиваем”.


ИЗБРАНО