”Даян Фоси: Тайни в мъглата” по National Geographic

28 ноември 2017 | 09:50 Дачев
Документалният минисериал в 3 едночасови епизода "Даян Фоси: Тайни в мъглата" ("Dian Fossey: Secrets in the Mist") тръгва по National Geographic на 7 декември 2017 г. (четвъртък) в 21:55 ч., съобщиха от "FOX Networks Group Bulgaria".
 
Американската приматоложка и консервационистка Даян Фоси (1932 - 1985) е легендарна фигура в движението за опазване на дивата природа, нейна е заслугата за спасяването на планинската горила от изчезване. Но през дългите години на работа тя се сдобива и с много врагове.
 
Ето защо, след бруталното ѝ убийство в националния парк "Вулкани" в централноафриканската държава Руанда, списъкът от заподозрени за извършването му е дълъг. 32 години по-късно, животът и смъртта ѝ все още са обвити в мистерия, а през цялото това време един човек носи тежкия товар на неправдата...

Откъсите от текстовете на Фоси са четени от трикратно номинираната за "Оскар" актриса Сигорни Уивър.

* * * * * * *

Още премиери по National Geographic през декември:
 
Изследовател: "Тайните на Божи гроб" (Secrets of Christ’s Tomb: Explorer Special) 
Неделя, 24 декември, 21:55 
 
В този специален 60-минутен епизод на "National Geographic Explorer" следваме водещи световни експерти в стремежа да разгадаем тайните на Божи гроб. Най-интересната част на филма е опитът на екип от водещи учени да възстанови гробницата, използвайки най-новите научни техники.
 
Научните тестове показват, че останките от гробниците датират от IV-ти век - откритие, което би могло да промени коренно това, което знаем за Божи гроб.
 
"Загадките на Библията" (Riddles of the Bible)
Неделя, 24 декември, 22:55 ч. (60 минути)
 
Библията и разбирането за нейното пророческо слово са дискутирани, оспорвани и поставяни под въпрос от хиляди години. Дори в съвременни времена остават загадките на Библията. Защо историята на Каин и Авел е толкова могъща и каква е тъмната мистерия около нея? Има ли научен начин, който може да потвърди разказите за Ной и ковчега или това ще остане просто мит? Как Давид и впоследствие неговият син Соломон успяват да надигнат цяла нация?
 
Уважавани археолози, учени, които изследват Библията, историци и други се събират, за да изследват тези загадки и да търсят техните толкова неуловими отговори.
 
* * * * * * *
 
Филми за Титаник:
 
"Титаник: 20 години по-късно с Джеймс Камерън" (Titanic: 20 Years Later with James Cameron)
Неделя, 16 декември, 21:55 ч. (60 минути)
 
Джеймс Камерън създаде „Титаник: 20 години по-късно“, обещавайки да съживи историята и заявявайки, че дължи истината на всички онези, загубили живота си през 1912 г. Сега, в този едночасов специален епизод, Камерън събира експерти, за да отворят отново делото, задавайки въпроса: „Правилно ли постъпихме?“
 
Позовавайки се на 33 гмуркания в останките и години криминалистичен анализ, той изследва митовете и мистериите около „Титаник“ и прави тестове, надявайки се да намери отговори на въпроси, които го притесняват от десетилетия насам.
 
"Съдбоносният пожар на Титаник" (Titanic's Fatal Fire)
Събота, 16 декември, 22:55 ч. (60 минути)
 
Той е най-големият кораб, строен досега. Определян като невъзможен да потъне, „Титаник“ изчезва от повърхността по време на първото си плаване, отнемайки живота на 1500 души, шокирайки целия свят и поставяйки началото на дебати, които не са приключили и до днес. Защо и кога „Титаник“ получава редица предупреждения за айсберги по пътя? Дали капитанът е плавал на пълни обороти към тях без да промени посоката си? Два часа след сблъсъка „Титаник“ се движи безопасно по водата преди да поддаде необяснимо и да отнеме стотици животи. Каква е била причината за толкова внезапното потъване?
 
Разследващият журналист и експерт по темата „Титаник“ Синан Молони за пръв път разкрива истинската история. Ексклузивното телевизионно предаване използва нова, спираща дъха графична техника, за да съживи в цветна картина открити наскоро снимки от първото плаване на „Титаник“. Редките фотографии са впечатляваща находка сами по себе си, но с тях е заровена и една интригуваща улика - незабелязано досега петно върху корпуса. Улика, която изпраща Синан Молони на ново разследване около вековната мистерия за потъването на кораба. 
 
Позоваващ се на новостите в науката, на съвременни експерти и пренебрегвани свидетелски показания, Синан открива, че зад тъмното петно в котелното помещение на кораба е бушувал пожар, който в крайна сметка е бил виновен за най-спорната трагедия в мореплавателната история.
 
Шокиращ факт е, че собствениците на „Титаник“ са знаели за пожара преди отплаването и нарочно са го запазили в тайна от пътниците. Модерен научен анализ обяснява, че огънят е бил виновен за решението на капитан Смит да мине през заледеното поле на максимална скорост. Пожарът обяснява и катастрофалния провал, който кара „непотъващия“ „Титаник“ неочаквано да поддаде, отнемайки живота на 1500 пътници.
 
В горчив послепис Синан разкрива, че - според него - в зараждането на катастрофата директорът на корабоплавателната компания „Уайт Стар“ Джей Брус Исмай е направил всичко по силите си, за да предотврати излизането на истинската история наяве.
 
* * * * * * *
 
Теория на глупостта: Инженерство (Science of Stupid Engineering) (2 епизода x30 мин.)
Теория на глупостта (Science of Stupid Compilations) (5 епизода x30 мин.)
Сряда, 6 декември, от 21:55 ч.
 
Далас Кембъл размишлява над най-впечатляващите инженерни подвизи в света. Той ще разучава гайките и болтовете, използвани за строителството на сградите и машините, които изграждат съвременния ни свят, преди да насочи вниманието си към експлозиите на ентусиазирани, но неквалифицирани инженери от цял свят, за да демонстрира последствията от погрешните решения.
 
Арестувани зад граница (компилации) (Banged Up Abroad Compilations) - 6 епизода x60 мин.)
Понеделник, 4 декември, от 22:55 ч.
 
Хора, които са се озовали в затвора, докато са били в чужбина, разказват ужасяващи истории за преживяното. 
 
Дългият път към дома (The Long Road Home) - продължава през декември
 
Новодошлите членове на Първа кавалерийска дивизия трябва да започнат отчаяна спасителна мисия, когато едно от нейните подразделения е обсадено от вражески бунтовници в краен квартал на Багдад. Докато в САЩ CNN предават ексклузивно новините, животът на войниците и техните семейства се изпълва с хаос и несигурност.


ИЗБРАНО