Как Естония се подготвя за председателство на Съвета на ЕС

2 ноември 2017 | 17:03 Дачев
"Темата на NOVA" тази неделя, 5 ноември 2017 г., в 19.20 ч.
 
В рамките на една година Естония и България председателстват за първи път Съвета на Европейския съюз. Мнозина определят председателството на най-елитния европейски клуб като шанс, но от всяка страна зависи как ще се възползва от него.
 
Естонското председателство е към края си, а у нас текат седмици на финална подготовка преди неговото начало. Екип на NOVA посети естонската столица Талин, за да види как страната се справи в подготовката и провеждането на престижния форум.
 
Роботи, високи технологии и една стара електроцентрала – така Естония посрещна гостите на първото си председателство.
 
„Естония е доказателство, че дори и малките страни в Европа могат да водят дебатите за бъдещето на Евросъюза. Въпрос на политическа мъдрост е да решим как в България да оползотворим предстоящите 6 месеца от председателството си. Това е времето, в което да покажем, че освен ползвател на ресурси от Евросъюза, можем да бъдем и него достоен лидер, дори и за кратко”, разказва авторът - Ина Гълъбова.
 
Умел държавен пиар или страна с последователна политика? Как Естония успя да впечатли Европа – ще видим в "Темата на NOVA" в неделя вечер.


ИЗБРАНО