Тръгва Световната купа по ски алпийски дисциплини

27 октомври 2017 | 13:54 Дачев
Състезанията от Световната купа по ски алпийски дисциплини започват този уикенд в Зьолден (Sölden e австрийско село - бел.ред.). Сезонът обещава да бъде паметен - очакват ни пет месеца екшън със супер атлетите, които ще се борят за големия кристален глобус и титлите в отделните дисциплини. 
 
Сезон 2017/2018 е и олимпийски, като световната купа ще бъде прекъсната от 9 до 25 февруари за зимните Олимпийски игри в Пьончан.
 
Зьолден предлага гигантски слалом за жени на 28-и октомври и гигантски слалом за мъже на 29-и октомври. Преките предавания по Евроспорт 1 са в събота (от 10:45 и 13:45 ч.) и в неделя (от 10:45 и 13:45 ч.).
 
БНТ1 ще предава само втория манш от гигантския слалом при мъжете (включването е в неделя от 13:55 ч.). Специален пратеник на БНТ в Зьолден е Камен Алипиев.
 
БНТ HD пък тръгва още в събота в 10:55 ч. с гигантския слалом за жени, вторият манш е предвиден за 13:55 ч., а повторение на цялото състезание ще има от 00:00 ч. На следващия ден националният канал предлага второ повторение, съответно от 06:30 (I манш) и от 09:30 ч. (II манш), след което веднага преминава към пряко предаване на гиганския слалом при мъжете - от 10:55 с първи манш. Развръзката с втория манш е оставена на запис (от 16:35 ч.). Мъжете ще бъдат повторени от 23:30 ч. в неделя, а и двете състезания ще бъдат повтаряни многократно през цялата седмица - в понеделник, вторник, сряда и т.н.
 
* * * * * * *
 
От Евроспорт предлагат по-обстоен анализ на предстоящото.
Според рейс директора Атле Скаардал, трасето на глетчера Ретенбах „от години не е било в толкова добро състояние”. След месеци тренировки „на сухо”, състезанието е отлична възможност за алпийците да стъпят на сняг и да проверят в какво състояние се намират в началото на олимпийския сезон.
 
ФИС въведе някои ключови промени в изискванията към екипировката. Те засягат най-вече техничните дисциплини, какъвто е гигантския слалом. Намалена е минималната височина на ските, както и радиусът им на завиване. Това може да доведе до разместване на пластовете, което ще си проличи още в Зьолден.
 
Носителката на големия кристален глобус Микаела Шифрин е готова да разшири периметъра си и да включи гигантския слалом в колекцията си от купи този сезон. Американката има половин дузина конкурентки, сред които изпъкват притежателката на световната купа в дисциплината Теса Уорли и италианката София Годжа. В Зьолден ще се появи и Линдзи Вон. Героинята в документалната поредица „Линдзи Вон: Преследвайки историята” по Евроспорт продължава да гони рекорда на Ингемар Стенмарк за победи в стартове от световната купа.
 
При мъжете фаворит изглежда Тед Лигъти. Американецът ще бъде една от звездите в Зьолден, а срещу него са миналогодишния победител Алекси Пинтуро, съотборникът му Матьо Фавр, опитният Феликс Нойройтер и скандинавският техничар Хенрик Кристоферсен.
 
За съжаление, през уикенда няма да видим много от големите имена. Сред дългия списък с контузени или възстановяващи се скиори се откроява името на Марсел Хиршер. Няма я и миналогодишната победителка в Тирол Лара Гут. И двамата ще се включат в следващите стартове, като са по подготвили програмата си спрямо Игрите в Корея. Не така стоят нещата с носителката на световната купа в спускането – Илка Щухец. По време на тренировка в Австрия преди седмица словенката скъса кръстни връзки и едва ли ще я видим този сезон. 
 
Подобна е и контузията на швейцареца Карло Янка, получена броени дни преди откриването на сезона.
 
Прогнозата е за ясно време за съботния женски гигантски слалом, но за неделя е възможно да прехвърча сняг, гарниран със северозападен вятър. На 3000 м надморска височина, където е поставен стартът, това ще бъде сериозен тест.