”Теория на глупостта” сезон 5 по National Geographic

16 октомври 2017 | 11:43 Дачев
Поредицата "Science of Stupid", излъчвана у нас под заглавието "Теория на глупостта", продължава с пети сезон от 1 ноември - сряда, 21:55 ч. Тогава ще бъдат излъчени два епизода един след друг.
 
Далас Кембъл показва по National Geographic нови премеждия на безстрашни и дръзки хора от цял свят, като чрез специално създадени анимации и кадри на забавен каданс научно обяснява защо са се провалили и изложили.
 
Всяка седмица ще се показват между 50 и 60 клипа на злополуки - обикновени хора, които правят необикновени грешки. Сезонът ще се състои от 10 епизода х 30 минути.

* * * * * * *
 
Още премиери по канала през месец ноември 2017 г.:
 
Позитивна енергия (Positive Energy) - 3 едночасови епизода от 9 ноември, четвъртък 21:55
 
Отново Далас Кембъл, но заедно с Кери Байрън, пътува из света в това предаване, за да се среща с иноватори, които измислят нови начини за захранване с енергия в бъдещето. 
„Планетата се сблъсква с голямо предизвикателство - свикнали сме да получаваме енергия с едно щракване на копчето, да имаме бързи коли и евтин транспорт, но как да посрещаме нуждите си без да замърсяваме планетата? Водещите ще разкрият малки и големи проекти из целия свят и ще помогнат за създаването на нови енергийни инсталации.
 
Дългият път към дома (The Long Road Home) - 8 едночасови епизода от 5 ноември, неделя 21:55 (премиерен епизод от 2 часа)
 
Поредица за американските военни в Ирак.
Новодошлите членове на Първа кавалерийска дивизия трябва да започнат отчаяна спасителна мисия, когато едно от нейните подразделения е обсадено от вражески бунтовници в краен квартал на Багдад. Докато в САЩ CNN предават ексклузивно новините, животът на войниците и техните семейства се изпълват с хаос и несигурност.
 
Морски вълци: Северът срещу Юга (Wicked Tuna: North vs. South) - сезон 4 с 8 епизода от 27 ноември, понеделник 20:55
 
Сезонът на червената риба тон е вече открит и това е нов шанс за безстрашния рибар от Северна Каролина да запази мястото си на върха в риболовния флот. Трикратният шампион Фишин Френзи се завръща с нов отбор, което го прави по-уязвим от всякога. Всеки капитан във флота има собствена стратегия, която да му помогне да открадне короната на Френзи. Бурното море, опасните метеорологични условия и конкуренцията във флота превръщат тазгодишната надпревара в една от най-тежките до момента. 
 
"Летищна сигурност: Колумбия" сезон 2 (Air Crash Investigation) - последни епизоди, понеделник 22:55 ч.
 
Служителите по сигурността на международното летище „Ел Дорадо“ в Богота, Колумбия, продължават да осуетяват най-дръзките опити за трафик на наркотици. В този нов сезон те ще трябва да уловят най-хитрите нови начини за трафик на наркотици, да арестуват крадци на багаж и да разпознаят заподозрени с издадени международни заповеди за арест, докато се справят и със спешни медицински случаи, фалшиви документи и крадци на самоличност.
 
Класирано като едно от 23-те най-добри летища в света, „Ел Дорадо“ е и един от най-големите и динамични въздушни терминали в Латинска Америка. Летището обслужва 25 милиона пътници и 200 000 тона товари всяка година на територията си от 1100 хектара. 
 
„Летищна сигурност Колумбия“ проследява агентите, които работят денонощно и заснема техните усилия да подсигурят както сигурността на пътниците, така и на товарите.
 
* * * * * * *
 
Продължава и "Explore Bulgaria" сезон 4 - с последните от шестте си 30-минутни епизоди всяка (всяка сряда, 20:30 ч.)
 
Четвъртият сезон на „Преоткрий България“ представи различен сюжет и въвежда нови теми. Поредицата се гмурка в тайните и съкровищата на София - едно градско приключение, разкриващо някои не толкова добре познати локации и истории отвъд най-известните туристически забележителности на столицата.
 
Зрителите ще имат възможността да проследят вълнуващата обиколка на водещия - известния български журналист Драгомир Симеонов. Той се среща с редица експерти и местни, които не просто ще споделят неизвестни факти и истории за миналото и природата на града, но и ще поставят водещия пред различни изпитания. Разнообразните задачи, които Драго трябва изпълни, ни потапят в преживяванията му, с което и научаваме подробности около забравени традиции и нови митове.
 
* * * * * * *
 
Документални филми:
 
"Отблизо: Северна Корея - преди и сега" (Inside North Korea) - телевизионен филм, 60 мин.
неделя, 11 ноември 21:55
 
През 2006 г. кореспондентът на National Geographic Лиза Линг пътува до Северна Корея като участник в хуманитарна програма, целта на която е извършването на очни операции. Благодарение на пълния достъп, който и бива предоставен, тя ни запознава с едно високопоставено затворено общество. 
 
Оттогава Северна Корея премина през много промени. Лидерът Ким Чен Ир почина и неговият син Ким Чен Ун пое властта. Сега държавата е ядрена сила и е на ръба на създаването на междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне до Америка. Президентът Обама каза на новоизбрания Тръмп, че Северна Корея ще бъде неговата най-трудна задача на международно ниво.
 
Новото предаване ще преповтори разследването на Лиза, като го осъвремени. Ще бъде разказана и историята на Лора Линг - сестра на Лиза, която бе заловена да преминава границата при заснемането на репортаж за "Current TV". Бившият президент Клинтън, обаче, успява да договори тя и нейните колеги да бъдат освободени. 
 
"1917: Една година - две революции" ("1917: One Year, Two Revolutions") - телевизионен филм, 60 мин.
вторник 7 ноември 20:55
 
Между февруари и октомври 1917 година Руската империя, някога смяната за вечна, се впуска в революция. 9 месеца на общонародно въстание, подхранвано от изтощението от Първата световна война. 9 месеца на надежди, свобода и демократични стремежи, отразени от журналист в Петроград (днес Санкт Петербург), който хвърля нова светлина върху този период. 9 месеца на тревога и несигурност преди превратът да доведе до катаклизми, които дълбоко променят хода на историята и бъдещето на цивилизацията.
 
"Нацистки дневници: Албумите от Аушвиц" (Nazi Scrapbooks from Hell) - телевизионен филм, 60 мин.
събота 18 ноември 22:55
 
Лагерът на смъртта в Аушвиц е смятан за мястото на най-ужасните убийства по време на Холокоста. Място, на което хиляди са умирали от глад и общо 1.1 милион са починали. Съществуват само малък брой снимки на това ужасно място, заснети преди 1945 г. 
 
Фотографиите от този албум са много повече от страшни: снимки на живи скелети или на пълни с пепел пещи. Тези редки изображения показват живота от другата страна на оградата, където баналността на злото е показана чрез коктейли, песни и гастрономични надпревари. Албумът е дневник от Ада!
 
"Мистерията на хималайските мумии" (Mystery of the Himalayan Mummies) - телевизионен филм, 60 мин.
сряда 30 ноември 21:55
 
Внушителните Хималаи са едно от последните места на Земята, на което са се заселили хора. Знаем това, защото човекът се нуждае от специална генетична адаптация, за да се засели перманентно на покрива на света. Изкачвайки се по стръмните скалисти склонове, екип от алпинисти и учени търсят следи за това, кога античните хора са се заселили на това забранено място, откъде са дошли и как са се адаптирали да оцеляват на подобна надморска височина.
 
Екипът открива пещери, пълни с човешки кости и артефакти, датиращи от 2800 година пр.н.е. до 650 година след Христа, включващи златни маски и китайска коприна. Някои от тях са енигматични, сочещи за наличието на ранни ритуали при смърт, вярвания в зомбита и вампири. 
 
И все пак най-значимото откритие е ДНК на античен човек, открит в една от пещерите. То ще разкаже не само за корените на тези хора, но и ще разкрие много нови неща за еволюцията на съвременните хималайци. Ще докаже още, че - в някакъв момент в праисторията - хомо сапиенс се е сношил с вече изчезнал вид, наречен "Денисов човек", което довежда до възможността съвременните хора в Хималаите да оцеляват на толкова висока надморска височина.
 
Тези археологически и генетични изследвания са безпрецедентни и използват най-съвременните научни методи, за да разкрият тайните на миналото ни.


ИЗБРАНО