Занаяти в Добруджа и рецепти от Северозапада по TVT

16 октомври 2017 | 11:24 Дачев
Две документални премиери предлага тази седмица TVT:
 
"Рецепти от Северозапада" - филм за кулинарен туризъм, в две части
 - първата част излиза в събота, 21 октомври от 14:00 и от 20:00 ч., а втората част – в неделя, 22 октомври, в същите часове
 
Местните ястия, приготвяни по уникални за всеки регион в България технологии и рецепти, се превръщат в неразделна съставка от всяко пътуване или почивка. Гозбите на всеки край са израз на традиционната култура - микс от нрави и обичаи, изкушения от аромати и подправки. Те издават отношението на местните хора към храната, трапезата и гостите. 
 
Така е и в Северозападна България, на чиито кулинарни особености е посветен филмът "Рецепти от Северозапада", който Телевизия Туризъм ще покаже в две части. Във всяка от тях и то в отделни епизоди са събрани по шест рецепти от традиционната местна кухня. 
 
В първата част ще научите как се прави мамалига (качамак), рибена чорба, пълнени чушки с боб, лютеница, свинска пача (като супа и като желирано мезе) и пикате (местен вид мекици).
Втората част на филма е посветена на пълненото агне, лютиката (вид разядка), суровата туршия, киселото зеле, зелевата чорба с праз и пиперки. Ще научите и как се приготвят сушени плодове и зеленчуци.
 
"Занаятите на сръчните ръце от Добруджа" - късометражен филм за етнография
 - премиерата по TVT е в понеделник и в неделя, 16 и 22 октомври 2017 г., от 06:45, 10:45, 16:45, 21:45 и 23:45 ч.
 
Че българската Добруджа е земя на легенди и хора, претворили света с красота, ще се убедите от новия късометражен филм, който Телевизия Туризъм ще излъчи премиерно през настоящата седмица. Сниман сред автентичната обстановка на стара етнографска къща и с участието на доброволци от клуб "Добруджанка", той показва старите занаяти в този край, практикувани от сръчните женски ръце. 
 
Ще разберете защо и как са се плели рогозки и ще научите още за преденето и тъкането на стан, за плетенето и шиенето на дантели, за изработката и плетенето на къркана. Ще бъдат разгадани още тайните и символите на алфатарската нашивна престилка и как се правят гайтанените терлици.


ИЗБРАНО