БНТ със специален формат за културните политики в ЕС

12 октомври 2017 | 15:20 Дачев
Денят започва с култура“ по БНТ1 представя телевизионния модул в четвъртък "Европа на скорост култура"
 
В навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС, от днес предаването „Денят започва с култура“ започна представянето на културните политики и културното наследство на всяка страна-членка на Европейския съюз.
 
Зрителите ще имат уникалната възможност да се запознаят с различните законодателни практики, да получат информация за актуалните културни събития и да видят значими спектакли, изложби и артисти от европейския културен афиш. БНТ ще привлече и зрителите в най-новия си проект, които могат да споделят видеоматериали и снимки от културните събития, които се посетили, на фейсбук-страницата на предаването. 
 
На фокус в първото издание на специалния модул „Европа на скорост култура“ бе Великобритания. При старта на проекта, стратегиите и инициативите в областта на културата бяха дискутирани с посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс, ръководителя на представителството на ЕК в София Огнян Златев и програмния директор на БНТ1 Севда Шишманова.
 
„В момент, в който европейските политици разделят Европа на две скорости, ние искаме да покажем, че в Европа има една скорост, която обединява всички и това е културата. Инициативата на БНТ1 ще даде нужната информация на българските творци за законодателната основа и културни практики във всички 28 държави от ЕС. Това ще разкрие нов потенциал за тях при реализиране на съвместни проекти. Искаме зрителите да бъдат наши съавтори и да споделят впечатленията си от културните събития в Европа чрез снимки и видеа на нашата интерактивна платформа - така заедно ще очертаем културния афиш на Стария континент. Един от тях ще бъде отличен и ще получи за награда възможността да посети някое от значимите европейски събития“ – обяви Севда Шишманова
 
Посланикът на Великобритания в София Ема Хопкинс заяви, че е важно медиите да подкрепят културата. Тя отличи ролята на БиБиСи като обществена телевизия в Обединеното кралство, която поддържа културното многообразие чрез палитра от качествени продукции. „Финансирането на културата във Великобритания се осъществява както чрез държававни средства, така и с частни инвестииции, за които има данъчни облекчения. Приходите от творческата индустрия в държавната хазна на Великобритания е 7 млрд. паунда на година“ – каза още нейно превъзходителство.
 
„Чудесно е, че БНТ се е заела с това начинание. В контекста на предстоящото председателство, ние имаме шанса да представим българската култура както пред Европа, така и пред света. Така ще направим видим българския принос в европейската цивилизация. Чрез културата можем и да повишим националното си самочувствие“ – допълни Огнян Златев.
 
* * * * * * *
 
Специалният формат на „Денят започва с култура“ представи атрактивни събития от културния афиш на Великобритания, които българите също могат да посетят - бляскавият спектакъл „Приключенията на Алиса в страната на чудесата“ на Кралската опера, представлението „Ничия земя“ по Харолд Пинтър, което събира на една сцена двама от най-забележителните британски актьори – сър Иън Маккелън и сър Патрик Стюърт, както и изложбите „Душа на нацията“ в галерията за модерно изкуство „Тейт“ в Лондон и „Опера: страст, власт и политика“ в новото авангардно пространство на галерия „Виктория и Албърт“.
 
Акцент бе поставен и върху работата на най-младия български културен институт в чужбина – този в Лондон, който бе открит през 2011 година. 
 
* * * * * * *
 
Всеки четвъртък зрителите на БНТ1 ще се запознават с културните практики на страните от общото европейско семейство. Директорът на „Обсерватория по икономика и култура“ Диана Андреева ще допълва информацията с конкретни данни и анализ за държавните приоритети и икономическият принос на културния сектор.
 
Следващата държава, която ще бъде представена с нейните постижения и инициативи, е Белгия


ИЗБРАНО