Виктор Николаев с тежка сутрин - личен натиск от политици

6 октомври 2017 | 11:51 Дачев
Депутатът Антон Тодоров си позволи да направи безпрецедентен опит за натиск в ефир върху водещия на "Здравей, България" по NOVA Виктор Николаев тази сутрин. Повод станаха въпроси, свързани със закупуването на нови изтребители за армията ни. 
 
Ето и конкретните думи, разменени от водещ и гост:
 
Виктор Николаев: Този избор продукт на една шайка ли е всъщност, която иска да вземе поръчката за милиард и половина?
Антон Тодоров - Силни думи употребявате...
(В.Н.) Те не са мои.
(А.Т.) - Ще Ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката Ви (Анна Цолова - бел.ред.). Тя и тя, малко така, беше тръгнала в някаква посока, но вече виждам, че липсва столчето й...
(В.Н.) Какво казвате?
(А.Т.) - Ми не знам, обяснете ми защо я няма.
(В.Н.) Подразни Ви думата "шайка" ли?
(А.Т.) - Не, не ме подразни.

Коментирайките скандалите с роднински назначения, Симеонов се обърна към Виктор Николаев с думите: "Вие нямате ли роднини? Те не работят ли някъде? Къде работят? Използвали са връзките на водещия на Нова телевизия? Точно това е станало, бъдете сигурен. Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един "Викторгейт".
 
Цялото видео (14:25 мин.).
 
* * * * * * * *
 
Само след 15 минути следващият гост на водещия - вицепремиерът Валери Симеонов, размени следните реплики по време на интервюто в частта му за т.нар. "Кумгейт":
 
(В.С.) - Това не е критерий, по който трябва да превъзбуждаме низките страсти на обществото, защото това правите и Вие в момента.
 
(В.Н.) ...За тях се твърдеше, че са заемали постове без конкурс. Тоест дори да са добри професионалисти, това не е било проверено.
(В.С.) - Кой е виновен? Който ги е назначил временно за 6 месеца и след това не е обявил конкурс. Те какво да направят? А кой е той - това е кметът! Ще продължаваме ли с тая глупава тема, Вие с конкурс ли сте назначен, я да Ви питам?
(В.Н.) Ама чакайте, аз не съм на длъжност, за която се изисква конкурс...
(В.С.) - Сложили са Ви на временен договор и са го удължили, нали. И останахте сам на всичкото отгоре!
(В.Н.) Това какво общо има?
(В.С.) - Ами, такива кадрови ситуации има непрекъснато.
 
Цялото видео (19:12 мин.).

* * * * * * *

Официални позиции:
 
"По повод проведения разговор с Антон Тодоров в студиото на "Здравей, България" тази сутрин и направените оценки по отношение на работата на водещия Виктор Николаев, "Нова Броудкастинг Груп" излиза със следната позиция:
 
NOVA приема отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти за недопустимо поведение. Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите журналисти, чиято работа е да задават въпроси.

Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за подмяна на актуалните теми."

От партия ГЕРБ разпространиха следната позиция:
 
"ПП ГЕРБ винаги е защитавала свободата на медиите. По повод днешното участие на народния представител Антон Тодоров в Нова телевизия и изказаните от него тези, от ГЕРБ заявяваме: 
 
Смятаме, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. За нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори. Всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово лично мнение".

Асоциацията на европейските журналисти-България изрази подкрепа и призовава медийната гилдия да се солидаризира с водещия на „Здравей, България” Виктор Николаев, към когото бяха отправени заплахи от представители на управляващите в ефира на предаването тази сутрин. 
 
„Считаме, че е редно българските медии да бойкотират силните на деня, които открито подлагат журналисти на натиск и демонстрират пренебрежение към свободата на словото, което е основен гарант за съществуването на едно демократично общество. В предаването „Здравей, България“ в петък Антон Тодоров, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарната етика, си позволи недопустим политически натиск върху водещия, подразнен от неговите въпроси”, пишат от Асоциацията.
 
„В случай че политическа партия ГЕРБ не свали незабавно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат приемани като признание, че управляващите оказват натиск върху една от най-големите телевизии в страната и де факто стоят зад оттеглянето на Ани Цолова от предаването „Здравей, България“. Заканите срещу Николаев бяха потвърдени по-късно в същото предаване и от вицепремиера Валери Симеонов. Той също спомена празния стол на Ани Цолова и добави, че „Викторгейт“ се прави лесно. Думите на вицепремиера Валери Симеонов и депутата от ГЕРБ Антон Тодоров по същество представляват опит за цензура, тъй като ясно показват, че "неудобните" към управляващите въпроси не само не са желани, но и ще доведат до действия срещу журналиста, който ги задава”, продължават от Асоциацията на европейските журналисти-България.
 
Според тях изказванията са демонстрация на отношението на управляващите към медиите: „Те не искат независими журналисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на силните на деня”.


ИЗБРАНО