Сезон 10 на ”В кадър” по БНТ: ”Вкусът на Китай”

19 септември 2017 | 15:23 Дачев
"Вкусът на Китай" е първият документален филм, с който стартира десетият юбилеен сезон на рубриката „В кадър“ по БНТ1. Зрителите ще имат възможност да научат древни тайни и нови факти за китайската храна и култура тази сряда (20 септември) от 22:30 часа.
 
Филмовата продукция е съвместен проект на българската обществена телевизия и Радио Китай за чужбина.
 
Режисьор на филма, който показва малко познатата страна на китайската храна и култура, е Николай Василев. Автор е Геновева Радева, оператор - Недялко Данов Продуцент на рубриката „В кадър“ е Петя Тетевенска.
 
* * * * * * *
 
Китайският народ възприема храната не само като извор на живот, обвързвайки я с медицината, философията и изкуството, но и като част от типичната за тях „мека дипломация“. Известно е, че китайците правят политика и бизнес на маса. Те посочват патицата по пекински (обявена за национално нематериално богатство), тениса на маса и спиртната напитка „мао тай“ за съществен елемент от външната политика. Зрителите ще научат тайните на приготвянето на патица по пекински от един от най-добрите готвачи в света. Твърди се, че именно това ястие е разтопило ледовете между Китай и САЩ през 70-те години на миналия век.
 
В опит да разтълкува философията на китайската храна, екипът на БНТ бе допуснат да снима в най-известните ресторанти в Пекин, Чънду и Шанхай, които представят трите основни кухни в далечната страна. Авторите на филма – журналистката Геновева Радева и операторът Недялко Данов – разказват, че в Китай рибата е символ на изобилието и е прието да се сервира цяла, за да не се прекъсне потокът на богатство, а ястията са тясно свързани с китайската медицина. Например, силно лютият вкус на съчуанската храна извежда влагата от организма, за да го предпази от разболяване. Зрителите ще научат още дали Бил Клинтън и кралица Елизабет имат сходство във вкусовете по отношение на китайската кухня.
 
„Вариантът на китайска храна, който познаваме в Европа, всъщност е доста по-различен. Съжалявам само, че зрителите няма да усетят вкуса на ястията, които ще покажем. Уверявам ви, че това е истинска експлозия от аромати и цветове в съвършен баланс. Вкусът е толкова наситен и силен, че седмица след връщането ми в България, всичко което ядях ми се струваше безвкусно" – споделя Геновева Радева. 
 
Във „Вкусът на Китай“ ще бъде показана и традиционна чайна церемония, готвене с топлата напитка и ползите за здравето от различните й видове. Камерата на БНТ ще надникне зад вратите на най-известната китайска чайна „Лао Шъ”, която се определя като  визитна картичка на страната. 
 
Наред с храната и напитките, документалният филм поставя акцент и върху още един елемент на „меката дипломация“ на Китай - „панда-дипломацията”. Пандата е символ на мира, приятелството, хармонията на Ин и Ян, а китайците не забравят думите на философа Конфуций, че храната и приятелите са най-важното в живота на човек. Атрактивните кадри с известното животно са заснети в размножителния център за панди в град Чънду, където за първи път е допуснат български телевизионен екип. 
 
* * * * * * *
 
Рубриката за актуална документалистика „В кадър“ този сезон кани зрителите на пътешествие през екзотични дестинации, на среща с „черни“ и „бели“ хакери в кибепространството, както и в Космоса със специалната българска платформа за обучение на „космически кадети“.
 
„В кадър“ ще потърси причините за тъжната класация на най-бедните страни в Европа и ще разкаже за най-големия музеен обир в България. 
 


ИЗБРАНО