„Денят започва с култура“ с половин час повече

18 септември 2017 | 14:54 Дачев
В специален формат - културните политики на страните-членки на ЕС
 
Времето за култура в сутрешната програма на БНТ1 от днес се увеличава с половин час. Предаването „Денят започва с култура“ сезон 8 запазва началния си час - от 9:15 ч., веднага след емисията новини „По света и у нас“ в 9, и ще продължава до 11:00 часа. Предвидените в новата програмна схема на обществената медия близо два часа ефирно време на ден за темите от културния живот, демонстрират разбирането за значимостта им в програмата на БНТ и за приоритетното отношение, което заслужават българските творци, темите за духовността и образованието.
 
Предаването стартира с различна динамика, нови рубрики и повече дебати в областта на културата. Новият формат на предаването ще даде възможност за по-детайлно представяне на събитията от културния афиш и по-задълбочен анализ. Възстановява се рубриката, в която критици ще дискутират актуалните теми и проблеми в различни сфери на културата. 
 
В навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС, в специален модул „Денят започва с култура“ ще представя културните политики и културното наследство на всяка страна-членка на Европейския съюз. 
 
Севда Шишманова, програмен директор на БНТ1:
„Ще поканим за събеседници представители на културните институти и посолствата на тези страни в България, но и ще представим известни имена и събития от културния афиш на всяка държава. Целта ни е този модул да влезе в активна комуникация със зрителите и затова ще създадем специална платформа за споделяне на впечатленията им чрез снимки и видеа от културните събития в Европа, на които те са присъствали. Така ще проследим как българите участват в динамиката на европейския културен живот“.
 
* * * * * * * *
 
Освен утвърдените водещи Александра Гюзелева, Николай Колев, Анна Ангелова и Димитър Стоянович, актуалните теми и проблеми на културния живот ще имат и свои тематични модератори. Специалисти в областта на театъра, музиката, киното, литературата, изящните изкуства ще дискутират в детайли различни аспекти на културния живот и съвременните процеси в творческите индустрии.
 
В деня, в който е обявена Независимостта на България – 22 септември (този петък), „Денят започва с култура“ ще има специално празнично издание, което ще продължи до обедната емисия новини „По света и у нас“. Предаването ще проследи събитията по честването с две изнесени студиа: от сърцето на държавността днес -  софийското Ларго, където водещи ще бъдат Анна Ангелова и Димитър Стоянович, и сърцето на старата столица – крепостта „Царевец“ във Велико Търново. Там с гостите на предаването ще разговаря Георги Ангелов.
 
В 10:25 часа с пряко включване от Велико Търново БНТ1 ще направи зрителите свидетели  на церемония по издигане на националния трибагреник по случай Деня на Независимостта.
 
От студио 3 на обществената медия, водещите Александра Гюзелева и Николай Колев ще представят атрактивен поглед към събитията в празничния ден.


ИЗБРАНО