Антъни Мидълтън, SAS

11 септември 2017 | 12:43 Дачев
Телефонно интервю с Антъни Мидълтън за "Viasat Explore"
 
Предаването “Специалните сили: Кой се осмелява да спечели?” започва на 12 септември 2017 г. и ще се излъчва всеки вторник от 22:45 ч. (с повторение в неделя от 22:00 ч.).

* * * * * * *
 
В: Служил си в Свещеното трио на британските спецчасти?
A.M.: Светата троица!
 
В: Троица, да. Благодаря. Къде ти хареса най-много и защо? 
A.M.: Първо се присъединих към Paras (Парашутен полк) като млад и после към кралските морски пехотинци. Чак след това минах селекцията за спецчастите. Това е светата троица. Парашутист, морски пехотинец, спец части. Любимото ми време е в кралската морска пехота, като изключим, разбира се, спец частите, но морските пехотинци, са нещо като военно полева пехотна част. Те са елитна част и там съм преминал едни от най-запомнящите се обучения и те ме накараха да стана боец от спец частите, затова съм огромен фен на морските пехотинци и те са много близки на сърцето ми. 
 
В: А какви са качествата на добрия лидер?
A.M.: Това, което прави един лидер добър, е да води чрез личен пример. Винаги трябва да печелиш уважението, а не да изискваш. Винаги трябва да запряташ ръкави и да хващаш бика за рогата със собствените си ръце, не да крещиш заповеди и да очакваш хората да правят неща, които самият ти не си правил. Трябва да има основание ти да си лидерът. Трябва да покажеш на тези момчета, че ако нещата отидат по дяволите, те могат да разчитат на теб и ти ще там на линия, за да свършиш работата. Така че, винаги печели уважението, не го изисквай, и винаги води от първа линия. 
 
В: Разкажи ни за задачите по време на предаването - по-трудни ли са отколкото реалните, или напълно идентични? 
A.M.: Не, те са олекотена версия на тези при селекцията за спецчастите. Не би било редно да поставяме тези кандидати на нивото на реални потенциални кандидати за спец частите. Ясно е, че армейските правила и порядки са различни от тези в гражданското обещство. Това е облекчена версия на реалния курс. 

В:Смяташ ли, че военното ти обучение - не само физическото, но и психологическото - ти е помогнало впоследствие в цивилния ти живот, след армията? 
A.M.:Да, определено. Тази специална нагласа на спецчастите, способността да виждаш нещата различно, да ги премисляш по различен начин и особено умението да виждаш детайла, което един водач от спец частите развива, определено те поставя – бих казал дори много над живота в градската джунгла. 
Просто трябва да умееш да се възползваш от тези умения, как да ги контролираш и как да се приспособиш. Армейският живот е напълно различен от цивилния, от този по градските улици. Вземи всички позитиви, които си придобил във военното обучение, начина на мислене, дисциплината. Това как да работиш с хора, как да ги управляваш, как да планираш мисия, да обръщаш внимание и на най-малкия детайл, да не пропускаш нито една уловка. Ако успееш да пренесеш всичко това в градския живот, мисля, че си спечелил половината битка. Бих казал, че огромната част от мисловната нагласа, която се придобива при специалните сили, определено помага в цивилния живот. 
 
В: Бил си в SBS (Special Board Service), след това си участвал в предаването за Mutiny on the Bounty. Имаш ли някакво специално отношение към морските пехотинци?
A.M.: Да. Морските пехотинци всъщност са част от кралския флот. Понякога военните, парашутния полк, много се блазнят да ни подвикват „хей, морячета“, като си мислят, че това е леко на подбив. Аз обаче, съм един много, много горд морски пехотинец. SBS всъщност са спецчастите на флота. Морските пехотинци са елитната пехота на кралския флот. Много се гордея с това! Затова, като ме питат хората дали съм бил в армията, аз казвам, че съм бил кралски морски пехотинец. 
 
Що се отнася до Mutiny on the Bounty - да, много обичам водата. Работя с една благотворителна организация, която се нарича RNLI (Royal National Lifeboat Institution). Те се занимават със спасителни операции по море. Още от много млад съм много добър плувец и обичам водата, но винаги съм изпитвал респект към нея и съм си давал сметка какво мога да си позволя. Така че, когато Mutiny on the Bounty се появи на хоризонта, си казах: дайте ми няколко мъже и лодка и дайте да свършим работата. 
 
В: Спомена благотворителност. Би ли желал да разкажеш малко повече? 
A.M.: Да, RNLI, е благотворителна организация само от доброволци. Хората доброволно дават от времето си, за спасителни операции по вода от всякакъв вид – може да е домашен любимец или човек, ежедневни спасителни операции. Те също така наблюдават тенденции, например къде има повече случаи на удавяния. Правят и доста кампании за това какво да е поведението ти, когато си на вода или например справяне със шока от падане в студена вода. Например, те информират хората, че независимо от летния период, водата може да е само 8-12 градуса, което е много студено. Така че ако скочиш в такава вода и получиш хипотермичен шок, много е вероятно да се удавиш. Те са голяма благотворителна организация и най-удивителното е, че всички са доброволци. Тези хора излагат живота си на опасност за другите, изцяло на доброволни начала. 
 
В: Колко дълго може човек да работи активно като боец от спецслужбите? 
A.M.: Може да е работа за цял живот. Може да продължи колкото желаеш. Обикновено хората прослуждват 22-те си години в армията, но това е като цяло, след което се пенсионират, но можеш да удължиш това за 3, 5 или 7 години, така че наистина зависи от теб. 
 
В: Кое е най-голямото препятствие, което трябва да преодолееш, след като излезеш от армията?
A.M.: Основното предизвикателство е обществото - да се интегрираш в него, да научиш правилата и порядките в обществото, какво е прието и е неприемвливо, защото е различно от военния живот. В армията си част от цялото и то те защитава. Сега трябва да осъзнаеш, че си сам за себе си, трябва да се приспособиш и един вид да се отучиш непрекъснато да се преобучаваш.


ИЗБРАНО