Как се селектират кадри за британските спецчасти

10 септември 2017 | 18:50 Дачев
"Специалните сили: Кой се осмелява да спечели" ("SAS: Who Dares Wins")
От вторник, 12 септември, в 22:45 ч. по Viasat Explore
Сезон: 2, 5 епизода x 60 мин.
 
Поредицата разкрива трудната и взискателна процедура по приемане на нови кадри. Селекцията за британските сили за специални операции никога не е бил заснемана, но този формат ще ви отведе по-близо до нея, откогато и да било. 
 
Елитна група от бивши войници от Силите за специални операции подлагат 25 физически годни цивилни на необичайна серия от физически и психологически изпитания, заимствани от истинския селекционен процес. Физическите изпитания са само началото - на истински тест се подлага преди всичко характера. 
 
"Искам ли този човек да бъде до мен във военна обстановка?" е най-важният въпрос на инструкторите.
 
Кандидатите са откъснати от външния свят и се хранят, спят и тренират заедно. За осем дни са подложени на интензивно психологическо профилиране, липса на сън, тестове за издръжливост и разпити. Защитите им се разпадат, както и презумпциите за това какви качества са нужни, за да бъдеш избран в Силите за специални операции. Интересуват ги не алфа мъжкари - най-бързите или най-силните, а тихи, силни характери, направени от правилния "материал". 
 
Повечето ще достигнат точката си на пречупване и ще се оттеглят, но кои кандидати ще бъдат малцината, които ще оцелеят докрай...

* * * * * * *

Епизод 1 – Непокорни
 
Главният обучаващ Ант Мидълтън и неговият елитен екип от Инструктори отвеждат 25 нови кандидати дълбоко в амазонската дъждовна гора, за да вземат участие в уникален вариант на фаза „Джунгла“ от селекционния процес на SAS. 
 
От минутата, в която пристигнат, подложени на тежки психологически и физически изпитания, кандидатите трябва да напряват огромен скок над самите себе си още преди да са стигнали до базовия лагер. 
 
Докато броят кандидати намалява, Инструкторите набелязват двама от тях, на които трябва да бъде обърнато специално внимание, и ги принуждават да се изправят лице в лице със сенчестото си минало.  
 
* * * * * * *
 
Епизод 2 – Агресия
 
В бруталната първа фаза осем от мъжете напуснаха курса и в епизод 2 Ант и елитният му екип тестват 17-те останали до колко могат да контролират агресията си. 
 
Да можеш да включваш и изключваш агресивността си е от клучова важност за войник от Специалните части, където едно прибързано решение може да постави нещата на живот и смърт. 
 
Кадидатите са поставени на спаринг един срещу друг в брутална игра на име „Смъртоносна топка“, която кара екипът да се фокусира върху двама кандидати, от които единият е нападателен, а за другия Инструкторите смятат, че се сдържа. В 35-градусова жега и при 90% влажност кандидатите са подложени на страховит екзотичен коктейл – безкрайна серия от задания, която спира, само след като четирима от тях рухват.

* * * * * * *

За Ант Мидълтън:
 
Той е Главен обучаващ в предаването. Роден в Портсмут и израснал в провинциална Франция, Ант решава да стане част от въоръжените сили и не спира, докато не постига целта си.
 
Присъединява се към Special Boat Service (SBS) през 2008 и прекарва четири години там. SBS са морските спец части на Великобритания и са побратими на SAS.
 
Ант е скаут, снайперист, водач. Преди да се присъедини към SBS, служи при кралските морски пехотинци и в 9-ти Парашутен ескадрон на кралските инжинери, което означава, че е постигнал „светото триединство“ на елитните части на Великобритания (P Company, Commando Course, UK Special Forces Selection).
Благодарение на огромния си опит в Специалните сили, Ант има безценни умения за оцеляване и издръжливост. Апетитът му за приключения и екстремни изживявания няма граници и го е отвеждал към някои изумителни предизвителства. 
Тази година той ще изкачва връх Килиманджаро (Танзания), а вече е изкачвал връх Елбрус (Русия) и Матерхорн, в подготовка за изкачване на връх Еверест през 2017. 
 
Преди „Специалните сили: Кой се осмелява да спечели“, Ант е прилагал уменията си като лична охрана на някои високопоставени личности, включително правителствени лица и известни знаменитости, работил е и като експерт по сигурността в Южна Африка и в някои други държави за правителства в Западна Африка. Обучавал е екипи за охрана на държавни глави и е провеждал екстремни корпоративни събития в стил SAS за компании, които са искали да изпитат крайностите на селекционния процес за Специалните сили. 


ИЗБРАНО